De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că deţine o expoziţie ce trasează, în linii mari, viaţa, activitatea şi opera marelui scriitor.
- Este în Vânători, Județ Neamţ
- Construit în 1937
- Inaugurată în 1966
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa Memorială Mihail Sadoveanu este un important punct din Neamţ şi este în aceeaşi clădire ca şi Muzeul Visarion Puiu…
- Constructor: mitropolitul Visarion Puiu
- Autor: Muzeul Literaturii Române
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Casa Memorială Mihail Sadoveanu şi Muzeul Visarion Puiu se găsesc în clădirea ridicată în 1937, în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinaţia de palat arhieresc. Casa a fost ridicată în imediata apropiere a Schitului Voievodina. Mitropolitul a locuit aici doar câţiva ani, până la plecarea sa în exil din 1944. Atunci, casa a rămas în administrarea Mănăstirii Neamţ, devenind ulterior casă de oaspeţi a Mănăstirii Neamţ.
În 1948, aici a poposit Mihail Sadoveanu. Casa i-a fost dată cadou, transformând-o în reşedinţa sa de vară şi venea aici cu familia şi prietenii. A locuit în această casă până în vara anului 1961 şi a scris aici nu mai puţin de opt romane. Nu departe de locuinţă se află un lac, unde scriitorul îşi practica una dintre cele mai mari pasiuni: pescuitul.
În 26 iunie 1966, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei lui Sadoveanu, a inaugurat aici Casa Memorială Mihail Sadoveanu. La inaugurare a fost prezent şi preşedintele de atunci al României, Nicolae Ceauşescu. În 1970, Memorialul trece în posesia Muzeului Judeţean Neamţ, iar în 1992 revine în administrarea Muzeului Literaturii Române.
Însă, în 1997, clădirea a fost retrocedată Mitropoliei, fiind în acest moment fiind administrată de către monahi. Ei au amenajat aici, pe lângă Casa Memorială Mihail Sadoveanu, un mic muzeu dedicat Mitropolitului Visarion Puiu.
Casa Memorială Mihail Sadoveanu este amenajată în nouă camere ale casei şi păstrează ambianţa de epocă. Aici, vizitatorii pot admira o expoziţie permanentă cu obiecte, fotografii, cărţi şi tablouri care au aparţinut scriitorului, dar şi obiectele de vânătoare şi pescuit, ilustrative atât pentru viaţa cât şi pentru opera scriitorului. Obiectele de artă au o valoare mare, purtând semnături importante: Cornelia (Nelly) Ştirbei, Dimitrie Sadoveanu (fiul cel mare al povestitorului), Iulia Hălăucescu, Aurel Baieşu, Jean Steriadi, Ştefan Constantinescu, Ispir, iar sculpturile – opere ale unor adevăraţi maeştri: Ion Vlasiu, Milita Pătraşcu, Constant Baraschi.
Mobilierul din sufragerie este de origine veneţiană, vechi de peste o sută de ani. A fost achiziţionat de către marele scriitor. Aici există şi un minunat pian vienez la care au cântat odată George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase, Richter, Valentin Gheorghiu şi două din fiicele scriitorului: Despina – Lia şi Tincuţa.
A fost reamenajată şi biblioteca, mică, însă ce iese în evidenţă. „Biblioteca roz” conţine 63 prime ediţii sadoveniene sau, în total 75 volume.
Patrimoniul memorialului este de 1823 de obiecte care au aparţinut scriitorului, cărora li se adaugă şi 21 de manuscrise. Printre obiectele de neuitat se numără şi o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, un şah de fildeş, pianul, sabia de samurai, volume de documente istorice de la 1500.
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum Creanga de aur sau Divanul persian), precum și o ultimă fază care corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 4 RON Copii, elevi, studenţi, pensionari: 2 RON |
Marţi-Duminică: |
Date de contact: Vânători-Neamţ, lângă schitul Voievodina, nr. telefon: 0233/617.502. |