De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că evocă personalităţile şi activitatea literară a scriitorului Ion Minulescu şi a soţiei acestuia, Claudia Millan!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 1991
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Ion Minulescu” se află în Bucureşti, pe B-dul Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19….
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Este adăpostită într-un apartament de cinci camere şi dependinţe, achiziţionat de familia Minulescu în anul 1934. În anul 1991, fiica lui Ion Minulescu, Mioara Laurenţia Minulescu, a donat întreg patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Ion Minulescu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai simbolismului românesc, a văzut lumina zilei în data de 6 ianuarie 1881. A urmat studiile la Piteşti, Bucureşti şi Paris. Devine cunoscut în anul 1905 cu poeziea „Celei care minte”. În anul 1922 a fost numit director general al artelor.
În holul de la intrare, a fost amenajată o expoziţie de artă plastică printre care se află şi un portret în ulei pe pânză a Mioarei Minulescu semnat de Damian, precum şi câteva lucrări de grafică care îl reprezintă pe scriitor, fiind semnate de cunoscuţii graficieni Iosif Iser, Jean Steriadi, Păunescu Gruia.
În hol se mai găsesc diverse obiecte de artă şi decorative: două statuete realizate de Claudia Millian, un cap de negresă, o statuetă reprezentând-o pe Claudia Millian şi realizată de Oscar Han, câteva piese de ceramică, o ladă din lemn, fotografii, sfeşnice, paftale din argint etc.
În camera Mioarei Minulescu se pot admira o colecţie bogată de tablouri semnate de pictorul şi graficianul Iosif Iser, de Margareta Sterian, care sunt în număr mai mare, George Năsturel şi Victor Brauner.
În camera Claudiei Millian, soţia scriitorului Ion Minulescu, unde se găseşte o frumoasă colecţie de icoane. Bineînţeles, că nu lipsesc rafturile cu cărţi.
Lucrările de artă plastică sunt semnate de pictori celebri precum Sorin Ionescu, Petre Iorgulescu-Yor, Luky Galaction Passarelly, Cuţescu-Storck, Iosif Iser, Lucia Demetriade-Bălăcescu etc.
Şi în camera lui Ion Minulescu se găsesc lucrări semnate de Nicolae Tonitza, Ziffer, D. E. Galanis, Theodor Pallady, Claudia Millian. Biblioteca scriitorului impresionează prin mărime şi numărul de volume.
Cum ajungi:
– troleibuz: 61, 69, 90, 91 (staţia Facultatea de Medicină); 96 (staţia Eroilor); 62, 71, 93 (staţia Grădina Botanică);
. autobuz: 306, 336 (staţia Facultatea de Medicină).
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON
|
Zilnic: 10:00 – 17:00
|
Date de contact: B-dul Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, et. 2, ap. 12, sector 6, nr. telefon 021.317.90.41. |