- Este în satul Nămăești, comuna Valea Mare-Prăvăț, județul Argeş
- Construit la sfârşit de secol XIX
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Casa memorială George Topârceanu se găsește în satul Nămăești, comuna Valea Mare-Prăvăț, județul Argeş, la aproximativ 6 km de orașul Câmpulung spre Rucăr…
- Cod monument Istoric: AG-IV-m-B-13976
- Conditii de vizitare: ghid tot timpul anului
Este o filială a Muzeului Municipal Câmpulung, aflată în imediata apropiere a altui obiectiv turistic de mare interes, și anume Mânăstirea Nămăești, în incinta căreia mama poetului Paraschiva Topârceanu, a înființat un atelier de țesătorie.
Clădirea a aparținut socrilor poetului, fiind donată în anul 1966 de către soția poetului, Victoria Topârceanu, pentru a se amenaja casa memorială. A fost organizată în 1967 și reorganizată în 1979.
Dincolo de gardul de lemn, la intrarea în micul parc din curtea casei, printre prunii din fosta livadă a lui George Topârceanu se găsește bustul din bronz al poetului, opera sculptorului Marius Butunoiu, realizat în anul 1973 pe al cărui soclu sunt săpate ultimele versuri din „Balada Morţii”.
Casa în care George Topârceanu şi-a petrecut 8 ani din viaţă, este o construcţie ce aparţine arhitecturii tipice muscelene, cu demisol, etaj şi pridvor la faţadă, acoperită cu şiţă şi ridicată la sfârşit de secol XIX. Muzeul ocupă etajul, compus dintr-un un hol şi două camere, unde se află o abundenţă de exponate originale, copii şi facsimile.
La parter, este amenajată o expoziţie documentară (10 vitrine şi 11 panouri), în care se găsesc fotografii cu membrii familiei, certificatul de căsătorie al poetului cu învăţătoarea Victoria Iuga, scrisori şi cărţi postale adresate acesteia, fotocopii ale unor reviste la care poetul a colaborat: ,,Sămănatorul”, ,,Lumea”, ,,Revista noastră”, ,,Romania ilustrată”, ,,Viaţa literară şi artistică”.
O scară interioară de lemn conduce vizitatorii la etaj unde, în două încăperi (dormitorul şi camera de lucru) dispuse simetric faţa de un antreu, a fost recreată atmosfera în care a trăit şi a scris George Topârceanu.
Pe holul de la etaj se află tabloul cu fotografia poetului, făcută chiar de el însuşi (cu ajutorul trepiedului, cu două luni inainte de a muri), precum şi câteva volume apărute în timpul vieţii: „Balade vesele şi triste”, „Parodii originale”, „Scrisori fără adresă”. Pe pereţii holului se găsesc două picturi, semnate de Maria Franculescu (inspirate din ,,Rapsodii de toamnă” şi ,,Rapsodii de primăvară”).
Tot aici,într-un cui se află obiecte care oglindesc pasiunile poetului : fluierul la care cânta deseori, precum și unelte de pescuit și de vânătoare, Geoge Topârceanu fiind un împătimit al vânătorii. Pe lângă acestea, poetul avea talent și la desen, într-o altă vitrină fiind expuse o serie de desene ale sale și un autoportret.
Pe biroul de lucru al poetului se află manuscrisul original al poemei erotice „Somnul iubitei” (1911), închinată viitoarei soţii.
Printre mobilierul de epocă, multe țesături populare și alte obiecte personale ale poetului, în casa memorială se mai pot admira manuscrise ale unor poezii, scrisori, fotografii și cărți primite cu dedicație de George Topârceanu de la prietenii săi M.Sadoveanu, P.Istrati, C.Petrescu, L.Blaga, T.Vianu, O. Cazimir, G.Ibrăileanu, D.Botez, I.Mironescu.
O altă fotografie prezintă casa din Iași de pe strada Ralet nr.17, unde a murit poetul la 7 mai 1937. În Iași se află cea de-a doua casă memorială George Topârceanu.
În ultima vitrină, sunt expuse ziarele vremii care relatau despre moartea lui George Topârceanu precum și o fotografie cu mormântul poetului (care se află la cimitirul ,,Eternitatea” din Iași, alături de I.Creangă, B.St.Delavrancea și D.Anghel).
Pret intrare |
Orar de vizita |
3 RON |
Marti – Duminica: 9:00 – 17:00 Luni inchis |
Date de contact: Sat Nămăiești, comuna Valea Mare-Prăvăț, județul Argeş, |
|