De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este universul copilăriei marelui compozitor George Enescu, unde au răsunat pentru prima dată acordurile unei viori care să cucerească lumea cu magia cântecului său, a viorii şi a baghetei sale de dirijor!
- Este în Liveni, Județ Botoşani
- Anul înfiinţării: 1957
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „George Enescu” se află în Liveni, la aproximativ 15 km de Dorohoi şi este casa în care marele George Enescu avea să petreacă primii cinci ani ai vieţii sale…
- Cod monument Istoric: BT-IV-m-A-02048
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
George Enescu a văzut lumina zilei în data de 19 august 1881 în Liveni, astăzi comună care-i poartă numele, şi este primul compozitor român, care a intrat în patrimoniul cultural universal. De mic copil, a manifestat o înclinaţie extraordinară pentru muzică, la vârsta de trei ani îndrăgostindu-se de muzica românească. La doar vârsta de patru ani a început să ia lecţii de vioară de la părinţii săi, precum şi de la un renumit lăutar din Dorohoi, pe nume Nicolae Filip, dar cunoscut ca Lae Chioru.
La vârsta de cinci ani, a început să studieze sub îndrumarea lui Eduard Caudella, profesor la Conservatorul din Iaşi, şi tot la această vârstă a compus prima sa operă pentru vioară şi pian „Ţara românească”.
La vârsta de 17 ani, avea să debuteze cu lucrarea „Poema română”, care a ajuns să fie considerată prima operă românească cu adevărat „naţională” din istoria muzicii româneşti.
Casa în care este amenajat muzeul a aparţinut tatălui lui George Enescu, Costache Enescu, şi este o casă de dimensiuni modeste, cu pridvor din lemn vopsit şi livadă, despre care vorbeşte cu drag în memoriile sale: În memoriile sale, marele compozitor vorbeşte frumos despre originea sa: „Mă trag din părinți români și m-am născut la Liveni, județul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd țăranii, în cămăși albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfințit… …Aceasta este cu adevărat țara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine”
În această casă a copilărit cel care avea să devină un „geniu muzical de la Mozart încoace”, după cum îl numeşte marele violoncelist al vremurilor noastre, Pablo Casals.
Începând cu anul 1958, casa a fost transformată în muzeu, astfel că turistul care-i trece pragul, este teleportat în lumea copilăriei muzicale a marelui George Enescu, în care nu lipsesc vioara jucărie, pianul, încercările muzicale, trusa de culori pentru desen, desenele acestuia, la care se adaugă fotografii originale ale părinţilor săi, fotografii cu acesta în compania unor mari muzicieni ai timpului, realizate în ţară şi străinătate. De asemenea, sunt expuse piese de mobilier de pe vremea părinţilor, cuptorul pe care s-a născut George Enescu, frumoasele covoare moldoveneşti şi multe alte obiecte care i-au aparţinut.
În perioada 20 iulie-15 august, casa memorială „George Enescu” a trecut printr-un proces de reparaţii, fiind readusă la farmecul anilor trecuţi. În ţară, mai există două case memoriale dedicate compozitorului George Enescu, şi anume Casa memorială „George Enescu” din Sinaia, care este fostul loc de refugiu al compozitorului şi Casa memorială „George Enescu” din Dorohoi, care a aparţinut tatălui acestuia.
Mai există şi o a trei casă, Casa memorială „George Enescu” din Mihăileni, casa bunicilor în care a copilărit şi şi-a petrecut vacanţele de vară, dar care, din nefericire se află într-un stadiu foarte avansat de degradare, urmând să intre în restaurare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON
Fotografiere – 20 RON
|
Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: str. George Enescu nr. 14, Liveni, judeţ Botoşani, nr. telefon 0231/514199. |