- Este in Bucuresti, judeţ Bucureşti
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială George Calinescu se află în București, în cartierul Floresca, pe strada G.Călinescu la nr.53. Proiectul acestei case și al grădinii aparțin scriitorului (după cum mărturisește soția sa, Alice Vera Călinescu). În fața casei, între pomii și trandafirii din grădina se află bustul în granit al scriitorului, realizat de Onofrei Paciurea.
- Cod monument Istoric: B-II-m-B-18411
- Condiții de vizitare: permanent cu ghid
În casa memorială George Călinescu, impresionează mobila în stil Aubusson și Empire, covoarele orientale, obiecte de artă din China, cărțile pe rafturi care acoperă trei pereți, icoanele pe sticlă realizate de Nicula şi Făgăraţ, tablourile pictate de Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, o bibliotecă de mare valoare, biroul cu marcheterie, acoperit cu cristal, mulajul în ghips al mâinii drepte și un pahar de Boemia roșu pe alb.
George Călinescu avea o colecție de autografe la care ținea mult: Tudor Arghezi semnează pe volumul ,,Versuri” (1936) urmatoarele: ,,Domnului George Călinescu, pentru mintea, pentru pana, pentru însufletirea autorului”; Ion Barbu notează în data 25 iunie 1930 pe un exemplar din ,,Joc secund”: ,,Din partea celui capabil chiar de prietenie, o caldă nelumească prețuire” etc.
Biblioteca cuprinde și ediții rare de carte italiană, germană, franceză alături de opere ale poeților români. Pe peretele din hol, se află o fotografie care îl reprezintă pe George Călinescu profesor la curs, în amfiteatrul Odobescu.
Camera din partea stângă are pe pereți tablouri deosebite, fotolii și piese în stil Aubusson, la Boulle și Empire, o ladă venețiana orientală, un scrin din lemn de palisandru, o lădiță chinezească, un sipet cu încrustații în sidef. Vioara expusă amintește de talentul său pentru muzică. Călinescu obișnuia să asculte muzica lui Beethoven, Bach sau Mozart, care il inspirau să scrie. Deseori mergea la Ateneul Roman, la diferite spectacole.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Elevi, studenți: 3 RON |
Miercuri-Duminică: 9:00 – 17:00
Inchis: Luni, Marți
|
Date de contact: Str. George Călinescu nr. 53, sector 1, București, Tel – 021.231.31.63 |