De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că recrează universul istoricului, criticului literar, folcloristului, eseistui şi poetului D. P. Perpessicius!
- Este în Bărila, Județ Brăila
- Anul înfiinţării: 1977
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BR-IV-m-B-02149
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa memorială “D. P. Perpessicius” este un muzeu deschis în semn de omagiu celui care îi poartă numele, D.P. Perpessicius, istoric, critic literar, folclorist, eseist şi poet, pe numele său real, Dumitru D. Panaitescu. Casa memorială a fost inaugurată în anul 1977 şi este casa în care s-a născut D. P. Perpessicius şi a trăit până la vârsta de 19 ani.
În perioada 1 septembrie 1920-vara lui 1921 va ocupa funcţia de profesor de limba română şi limba franceză la Şcoala Normală din Brăila, timp în care va locui în casa părintească. În casa părintească va continua să locuiască mama acestuia, Ecaterina Panaitescu, până la sfârşitul vieţii sale.
Clădirea a fost ridicată în jurul anului 1880 şi a fost trecută pe Lista Naţionaşă a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice, la capitolul “C. Clădiri Memoriale”, însă clădirea actuală nu este cea originală. Aceasta, din nefericire, în anul 1971, la puţin timp după moartea istoricului D.P. Perpessicius, a fost demolată, însă a fost reconstruită, respectând planul original, dar cu materiale moderne.
Înainte de demolarea casei, a fost amplasată pe faţada clădirii o placă comemorativă, care a fost salvată de la distrugere. În anul 1977, clădirea a fost declarată muzeu.
În data de 28 octombrie 1977, ca urmare a donării de către fiul lui Dumitru D. Panaitescu a fost posibilă deschiderea unei expoziţii permanente cu caracter memorial intitulată “Dumitru Panaitescu Perpessicius”.
Donaţia a constat într-un număr de 791 de cărţi, diverse documente, precum şi piese de mobilier. Expoziţia a fost organizată în două săli, una în care erau expuse fotografii şi documente, iar cealaltă în care era reconstituită camera de lucru a lui Dumitru D. Perpessicius.
În anul 1982, patrimoniul muzeului se îmbogăţeşte în urma achiziţionării a 7000 de cărţi din biblioteca lui Perpessicius, colecţii de ziare, reviste şi piese de mobilier.
În anul 1990, casa memorială este închisă publicului pentru a trece printr-un proces de reparaţii, când corpul din curte destinat depozitului este refăcut după planurile iniţiale. De asemenea, sunt refăcute şi sala de relaţii cu publicul şi chioşcul. În anul 1994, înainte de inaugurarea noului corp de clădire, expoziţia a fost reorganizată, fiind expusă de data aceasta în trei săli, cea de-a treia fiind expuse o parte din manuscrisele lui D.P. Perpessicius.
În curtea casei, a fost amplasat bustul în marmură al lui D.P. Perpessicius realizat de sculptorul român, Nicăpetre. Multe din lucrările sale monumentale sunt amplasate în parcuri din întreaga lume: Iubirea mea… despre tine (1974), marmură, la Villany (Ungaria), Marea Umbră (1980), marmură, la Skironio (Grecia), Orgă de linişte (1988), granit, la Straubing (Germania), Acrotiri (1993), marmură, la Krastal – St. Paul (Austria), Devenire, lemn (1994), la Saint-Jean-Port-Joli (Quebec), Păstaie (1996), lemn, la Kirkfield (Ontario) etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON
Grup – 2 RON/persoană
Filmare -30 RON
Fotografiere – 20 RON
|
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis
|
Date de contact: Str. Cetăţii nr. 70, Brăila, judeţ Brăila, nr. telefon: 0239.613.030. |