De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că ne aduce aminte de sacrificiile făcute de strămoşii noştri în lupta pentru libertate!
- Este în Cărpiniş, Județ Alba
- Construit în 2007
- Deschis turiștilor.
Casa memorială Cloşca de Cărpiniş este un muzeu dedicat unuia dintre liderii răscoalei ţăranilor ardeleni din 1784…
Muzeul este adăpostit într-o casă ridicată în apropierea vetrei casei în care a trăit Ioan Oargă (1747-1875), cunoscut mai mult sub porecla Cloşca, venită de la hărnicia şi dorinţa de a strânge totul în jurul lui.
În anul 1967, pe locul casei lui Cloşca a fost ridicată o vatră comemorativă pe care a fost inscripţionat următorul text: „În acest loc a fost casa în care a trăit Ioan Oargă Cloșca, tovarăș de luptă al lui Horea și Crișan în marea răscoală a iobagilor din Transilvania de la 1784, tras pe roată în februarie 1785. Glorie eternă martirilor neamului! 1967„
Casa care adăposteşte muzeul a fost ridicată conform documentaţiei scrise de juristul şi istoricul Nicolae Densuşeanu (1846-1911), în urma cercetării sale de teren realizată în anul 1879. De asemenea, la ridicarea casei muzeu s-a luat în considerare şi fragmentul de meşter-grindă a casei în care a trăit Cloşca.
„În Cărpiniș există și astăzi bine conservată casa în care a locuit căpitanul Cloșca. Ea este așezată în Coasta Cloșceștilor ce se mărginește la amiazi cu părăul Cloșceștilor, iar la apus cu drumul ce merge spre Câmpeni și cu Apa Abrudului. Casa e edificată din bârne cioplite de brad, cu fața cătră miazănoapte, este astăzi în posesiunea lui Iosif Galdău, un strănepot a lui Cloșca și constă din o galerie și o odae de locuit cu două ferești, una cătră miazăzi și alta cătră apus și o cămară. Plafondul precum și păreții pe dinăuntru sunt spoiți. Mergând în 18 septembrie 1879 ca să cercetez și casa aceasta am observat că la mijlocul grinzii principale sub spoitură se află o inscripțiune. radiind spoiala cu cuțitul am aflat gravat în grinda anul 1752. Nu numai propietarul casei Iosif Galdău, dar și bătrânii Coroi Ursu, George Gligor, precum și preotul de acolo Moise Manoviciu … a fi auzit de la părinții lor și de la oamenii bătrâni că aici a locuit căpitanul Cloșca.„
Casa muzeu nu respectă în totalitate stilul arhitectural al casei lui Cloşca. Aceasta avea o singură încăpere de locuit cu două ferestre, una în lateral şi una spre spate, o cămară şi o prispă cu stâlpi.
Muzeul cuprinde obiecte cu caracter istoric şi etnografic, precum şi un fragment din meşter-grinda casei din anul 1752, precum şi trei rozete decorative. Acoperişul era din paie, iar în interior casa era lipită cu lut, o casă specifică iobagului din Apuseni de la mijlocul sec. al XVIII-lea.
Sursa foto: pagina fb Casa memorială Cloșca
Date de contact: localitatea Cărpiniş, judeţ Alba. |