De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul palat clujean din epoca de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist, fiind şi unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj!
- Este în Cluj-Napoca, Județ Cluj
- Construit în sec. al XV-lea
- Deschis turiștilor.
Istoria Casei Matia din Cluj îşi are începutul în sec. al XV-lea şi a aprţinut patricianului sas Ştefan Kolb, de unde provine şi cealaltă denumire a clădirii, Casa „Ştefan Kolb”…
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07393
- Condiții de vizitare: doar holul de la intrare şi curtea, între orele 08:00-16:00.
În această clădire, în data de 23 februarie 1440, a văzut lumina zilei Matia Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara, şi care între anii 1458-1490 a condus Regatul Ungariei, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari.
În anul 1467, acesta a decis ca edificiul să fie scutit de taxe şi impozite, decizie respectată şi de domnitorii care au urmat la conducerea Regatului Ungariei, precum şi în prezent.
Casa Matia este construită în stil gotic, însă de-a lungul timpului a suferit mai multe modificări adaptate la stilurile noi, după cum urmează:
– în prima jumătate a sec. al XVI-lea, o serie de elemente arhitecturale de natură renascentistă au fost introduse;
– la sfârşitul sec. al XX-lea, o serie de elemente specifice anilor 1900 au fost introduse, când clădirea ajunsă într-o stare gravă de degradare a fost restaurată;
– în anul 1940, a fost restaurată de arhitectul Károly Kós
– în perioada comunistă, multe din modificările din anii 1900 au fost eliminate.
În anul 1887, împăratul Francis Iosif a vizitat oraşul, prilej cu care a fost amplasată o placă comemorativă pe clădirea în care s-a născut regele Matia Corvin. Placa a fost proiectată de Lajos Pakey şi realizată de sculptorul György Zala pe care este inscripţionat următorul text:
În această casă s-a născut, în 27 martie 1443,
Matia cel Drept,
fiul lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi.
Grația marelui rege
a scutit casa natală de orice împovărare.
Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II-lea
a întărit privilegiile acestei case.
Regele nostru apostolic, Francisc Iosif I,
a onorat-o cu vizita sa în 23 septembrie 1887
și, cu o donație mărinimoasă, a avut grijă,
să fie însemnată pentru veșnica pomenire.
Vestitoare a pioșeniei și stimei, această placă comemorativă a fost
pusă de către orașul liber regal al Clujului pe casa natală a celui mai
mare fiu al său. 1888
De-a lungul timpului, clădirea a avut mai multe întrebuinţări. A fost folosită ca han, apoi ca închisoare sau spital. Din data de 22 octombrie 1902 şi până în anul 1935, încinta clădirii a adăpostit Muzeul Societăţii Carpatine Ardelene, dedicate turismului, etnografiei şi balneologiei, care la vremea respectivă a fost unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania. Expoziţia cuprindea o colecţie de peste 7.000 de obiecte, de la ceramică, broderii, porturi la articole agricole, obiecte casnice rurale. Două dintre săli au fost destinate omagierii personalităţii regelui Matia Corvin, şi cuprindeau printre altele şi cele 7 machete care au participat la concursul din anul 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. Colecţia cuprindea şi un număr de peste 2000 de volume donate de profesorul universitar Otto Hermann.
După cel după cel de-al doilea război mondial, a adăpostit şi un colegiu pentru o bucată de timp. În prezent, adăposteşte Universitatea de Artă şi Design.
Se poate vizita doar holul de la intrare şi curtea, între orele 08:00-16:00.
Date de contact: Strada Matei Corvin nr. 6, Cluj-Napoca, judeţ Cluj. |