De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă clădire ce poartă amprenta mai multor stiluri arhitecturale, ridicată în sec. al XVII-lea!
- Este în Târgu-Mureş, Județ Mureş
- Construit în sec. al XVII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: MS-II-m-B-15549
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Cercul Militar, cunoscut şi sub numele “Casa Gorog”, este o frumoasă clădire în stil neoclasic, aflată pe strada Piaţa Trandafirilor nr. 2.
Clădirea a cunoscut două etape de construcţie. În ceea ce priveşte prima etapă nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării clădirii, însă se estimează că ar fi fost construită încă din sec. al XVII-lea. La început, clădirea a fost construită cu subsol şi parter, ce poartă amprenta stilului arhitectural baroc. A doua etapă începe în anul 1827, odată cu noul ei proprietar, comerciantul Görög Károly, când clădirea suferă o serie de modificări arhitecturale, printre care cea mai importantă a constat în ridicarea a încă două etaje. Din neferice, acesta nu a apucat să vadă finalizarea lucrărilor deoarece a încetat din viaţă. Lucrările de construcţie au fost terminate abia în anul 1838, fiind supravegheate de văduva acestuia.
Diferenţele dintre cele două etape de construcţie se pot observa în primul rând în sistemele de acoperire ale încăperilor, astfel că la parter, a fost folosită bolta cu penetraţii, iar la încăperile de la cele două niveluri adăugate, tavanele. Faţada clădirii poartă amprenta stilului neoclasic. De asemenea, se pot observa şi elemente ale stilului clasic, cum ar fi forma triunghiulară a coronamentelor ferestrelor de la primul etaj cornişa de sub acoperiş sau frontonul.
La un moment dat, între anii 1848-1849, în clădire s-au ţinut şi şedinţele Consiliului Orăşenesc, deoarece clădirea consiliului a fost distrusă de turnurile generalului Gedeon.
În decursul timpului, clădirea a găzduit numeroase evenimente mondene. Se spune că în anul 1849, poetul maghiar, Petőfi Sándor, a poposit în această clădire, la invitaţia proprietarului. Pe atunci poetul era ofiţer în armata generalului Bem, cu care venise însoţit şi cu care se îndrepta spre Sighişoara. Aceasta se pare că a fost ultima când a fost văzut în viaţă în oraşul Târgu-Mureş, deoarece şi-a dat viaţa în luptele împotriva armatelor imperiale la Albeşti.
În anul 1884, a fost realizată, din donaţii publice, o placă comemorativă, de către sculptorul Jablonowski Vince. Aceasta a fost montată pe zidul clădirii, la înălţimea terasei.
De-a lungul timpului, în clădire au poposit mai multe personalităţi, printre care şi împăratul Franz Iosif, în data de 31 iulie 1852, care şi-a întrerupt călătoria spre Bistriţa pentru a se opri aici.
După anul 1868, clădirea a găzduit Casa de Economii, din această perioadă încă păstrându-se un element arhitectural pe faţada casei, şi anume un fagure, care este simbolul economiei.
Odată cu instaurarea comunismului, clădirea a fost instituţionalizată şi a ajuns în proprietatea armatei, devenind sediul Cercului militar. În prezent, clădirea adăposteşte diverse ONG-uri şi Casa Căsătoriilor.
Date de contact: Piaţa Trandafirilor nr. 2, Târgu-Mureş, judeţ Mureş. |