De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că găzduieşte una dintre cele mai mari galeri de artă populară contemporană, care, de altfel, este şi unică în ţară!
- Este în Horezu, Județ Vâlcea
- Anul înfiinţării: 1968
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa de cultură din Horezu a fost înfiinţată în anul 1968 şi reprezintă punctul central de manifestare a evenimentelor culturale ale oraşului.
Casa de cultură poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu şi adăposteşte o galerie de artă populară contemporană, biblioteca publică “Ada Orleanu” şi alte spaţii unde se desfăşoară diverse manifestaţii culturale.
Înfiinţarea Galeriei de artă populară contemporană este legată de târgul de ceramică „Cocoşul de Hurezu”, care a luat viaţă în vara anului 1971, organizat pe malul Alutuşului. Din anul 1974, târgul se va organiza la Horezu în Parcul de la stejarii seculari. În prezent, patrimoniul galeriei însumează peste 4.000 de obiecte, fiind expuse doar 1500, ce provin din diverse centre ceramice din ţară: Horezu, Corund, Rădăuţi, Curtea de Argeş, Oboga, Vlădeşti, Lungeşti, Siseşti, Miercurea Ciuc, Baia Mare etc.
Ideea înfiinţării aceste galerii îi aparţine directorului Casei de Cultură din Horezu din acea vreme, Ion Bordincel, care a început să adune cele mai reuşite piese ale meşterilor olari care participau la Târgul de ceramică „Cocoşul de Hurezu”.
Expoziţia permanentă a fost inaugurată în anul 1976, fiind expusă în şapte săli ale Casei de cultură. Galeria este una dintre cele mai mari galerii de artă contemporană din ţară, fiind, de altfel şi unică în ţară. Obiectele expuse sunt din cele mai diverse şi specifice gospodăriei ţărăneşti: străchini, ulcioare, vase ornamentale, vase smălţuite şi nesmălţuite. Pe lângă obiectele de ceramică, galeria are dedicată şi o sală obiectelor de lemn şi metal.
În ceea ce priveşte Biblioteca publică din Horezu, aceasta a fost înfiinţată în anul 1949, iar din anul 1979 este găzduită în incinta Casei de Cultură. În prezent, deţine peste 40.000 de volume. În anul 2009, a intrat în programul Biblionet, prin intermediul căruia publicul beneficiază de acces gratuit la internet, iar instituţia de aparatură IT modernă. Programul bibliotecii este de marţi-vineri, între orele 07:30-18:00 şi sâmbătă-duminică, între orele 07:30-12:00.
În cadrul Casei de Cultură din Horezu se organizează şi desfăşoară diverse activităţi cultural-artistice, cercuri ştiinţifice şi tehnice, de artă populară şi plastică, precum şi cursuri de formare profesională.
Preț intrare |
Orar de vizită galerie de artă |
Adulţi – 3 RON Copii – 2 RON
|
Luni-Vineri: 08:00-16:00
Sâmbătă, Duminică – cu programare în prealabil
|
Date de contact: Strada 1 Decembrie, nr. 11, Horezu, judeţ Vâlcea, nr. telefon:0250-86.01.90. |