De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o bijuterie arhitecturală, cu încărcătură emoţională, în care marele sculptor Constantin Brâncuşi a creat renumitul ansamblu sculptural „Calea Eroilor” format din Masa Tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.
- Este în Târgu Jiu, Județ Gorj
- Deschis turiștilor.
Casa Barbu Gănescu, o frumoasă construcţie în stil neoromânesc, se află în oraşul lui Brâncuşi, în Piaţa Victoriei nr. 1…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: GJ-II-m-B-09190
- Condiții de vizitare: nu se poate vizita
Istoria sa începe în anul 1790, aparţinându-i slugerului Barbu Gănescu, de unde şi numele de provenienţă al clădirii. În anul 1929, fostul guvernator al Băncii Naţionale, Ion Bărbulescu îl va angaja pe renumitul arhitect de origine austriacă Iulius Doppelleiter, să se ocupe de supravegherea lucrărilor de restaurare şi reamenajare ale clădirii. Decoraţia exterioară a clădirii şi distribuţia încăperilor au fost create de acesta.
Merită menţionat faptul că nouă din imobilele ridicate de arhitectul Iulius Doppelleiter în Târgu Jiu au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din judeţul Gorj.
Marele maestru Constantin Brâncuşi a trăit în Casa Gănescu între anii 1937-1938, cât timp a lucrat la ansamblul sculptural „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, format din:
Masa tăcerii – se află în Grădina Publică, realizată din calcar din Bampotoc în anul 1938, şi înconjurată de 12 scaune;
Aleea scaunelor – este constituită din 24 de scaune, în formă de clepsidră, dispuse de o parte şi de alta a aleii Grădinii Publice, în grupuri de câte trei şi care fac legătura între Masa tăcerii şi Poarta Sărutului;
Poarta sărutului – este amplasată pe aleea de la intrarea din parcul oraşului, iar pe feţele fiecărei coloane se află două jumătăţi de cerc, simbolul sărutului;
Coloana infinitului – este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României, dedicată soldaţilor români care au căzut în Primul Război Mondial, în anul 1916, în luptele de pe malul Jiului.
În această clădire şi-a amenajat propriul atelier unde se sfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia şi analiza planurile şi schiţele acestora.
În curtea casei, încă se mai găsesc pietre de felurite forme, care au fost aduse de Brâncuşi pentru lucrările sale, precum şi o masă de piatră care pare a fi o copie a Mesei Tăcerii.
În prezent Casa „Barbu Gănescu” serveşte drept casă de protocol a Consiliului Judeţean.
Date de contact: Piaţa Victoriei nr. 1, lângă Prefectură, Târgu Jiu, judeţ Gorj. |