De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că recreează universului unuia din cei mai mari artişti ai ţării, Gheorghe Petraşcu, fondator al unui curent artistic!
- Este în Târgovişte, Județ Dâmboviţa
- Anul înfiinţării: 1970
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Maior Ion Răducănescu
- Cod monument Istoric: DB-IV-m-A-17788
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa-atelier „Gheorghe Petraşcu” este o expoziţie permanentă dedicată marelui pictor Gheorghe Petraşcu, situată în Târgovişte, pe strada Bărăţiei nr. 24.
Expoziţia este deschisă în casa în care a locuit artistul, casa înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Dâmboviţa. Casa este de dimensiuni modeste, pe două etaje, la parter aflându-se două încăperi, din care cea mai spaţioasă atelierul, iar la etaj, două camere ale copiilor. Se spune că în zilele în care nu crea, juca şah pe terasa casei cu doctorul în teologie Niţulescu profesor la Liceul Militar de Elită „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu.
Gheorghe Petraşcu (1872-1949) s-a născut în oraşul Tecuci şi a fost pictor şi academician român, ce şi-a creat un renume în lumea artei, remarcându-se prin stilul artistic original, fiind considerat un fondator al unui curent artistic.
A urmat Universitatea Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, iar la recomandarea pictorului Nicolae Grigorescu, sub a cărui influenţă artistică s-a aflat, va primi o bursă în străinătate. Va ajunge şi la Paris, unde se va înscrie la Academia Julian şi va lucra în atelierul lui Bouguereau (1899-1902).
În anul 1900 are prima sa expoziţie personală la Ateneul Român. Printre cele mai importante tablouri ale sale se numără „Intrare la Curtea Domnească din Târgovişte”, „Căldăruşă cu cârciumărese”, „Vedere din Târgovişte”, „Casă după ploaie”, „Portret de băiat”, „Casă la Veneţia”, „Casă la Vitré”, „Peisaj marin”, „Case la Chioggia” etc.
De-a lungul timpului a avut mai multe expoziţii, între anii 1903-1923 la Ateneul Român, iar între anii 1926-1930 la „Căminul Artelor” din Bucureşti. În anul 1929 primeşte Marele Premiu al „Expoziţiei Internaţionale din Barcelona şi în 1937 Marele Premiu al „Expoziţiei Internaţionale” din Paris.
Artistul Georghe Petraşcu se mută în Târgovişte în anul 1924, în casa ce va deveni muzeu în data de 12 aprilie 1970. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Maior Ion Răducănescu, care a luat în considerare şi indicaţiile artistului.
Muzeul recreează universul pictorului Gheorghe Petraşcu, prin expunerea creaţiilor sale, începând din perioada timpurie, de la peisaje ce reflectă călătoriile sale prin ţară (lunca Siretului, Nicoreşti, Agapia, Dobrogea) şi străinătate (Egipt, Italia, Spania, Balcic) la peisaje cu florile sale preferate, cârciumăresele, gravuri ce datează din anii ʼ30. De asemenea, sunt expuse piese de mobilier, obiecte ce au aparţinut artistului şi familiei sale.
Sursa foto: cimec.wordpress.com
Preț intrare |
Orar de vizită |
Preţ întreg – 7 RON
Preţ redus – 3,5 RON
|
Marţi- Duminică: 09:00-17:00
Luni: închis
|
Date de contact: Strada Bărăţiei nr. 17, Târgovişte, judeţ Dâmboviţa, nr. tel: 0245.612.877. |