De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că recrează atmosfera în care a trăit unul din artiştii de seamă ai culturii româneşti, părintele gravurii româneşti, Gabriel Popescu!
- Este în satul Gura Vulcănii, comuna Vulcana Pandele, judeţ Dâmboviţa
- Anul înfiinţării: 1973
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: arhitect Alexandru Clavel
- Cod monument Istoric: DB-IV-m-A-17824
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa – Atelier “Gabriel Popescu” se află în satul Gura Vulcănii, judeţul Dâmboviţa şi este adăpostită în casa artistului, casă declarată monument istoric.
Casa a fost ridicată în anul 1905, având la bază proiectul arhitectului român Alexandru Clavel (1877-1916), realizat în concordanţă cu dorinţele şi schiţele artistului Gabriel Popescu.
Casa- Atelier “Gabriel Popescu” este un muzeu dedicat gravorului Gabriel Popescu (1866-1937), înfiinţarea sa fiind posibilă datorită donaţiilor făcute de nepoata artistului, Eliza Popescu, în anul 1969. Pe lângă casă, aceasta a donat mobila, biblioteca şi obiecte personale, documente, gravuri ale bunicului ei. Muzeul a fost deschis în data de 15 mai 1973.
Casa este cu etaj. La parter, este organizată expoziţia permanentă, care cuprinde lucrările reprezentative ale artistului, diverse documente şi fotografii din timpul studiului şi din viaţa sa. Printre lucrările expuse se numără “Ludovic al XIV-lea”, după Bouchardon, “Autoportret”, “Lupta de la Anghiari”, după desenul lui P.P Rubens, “Iov”, după Leon Bonnat etc.
La etaj se află două încăperi, din care una este atelierul de gravură, prevăzut şi cu un luminator, care, în funcţie de momentele zilei, oferea o luminozitate aparte. În atelier sunt expuse diversele ustensile şi substanţe cu care lucra gravorul Gabriel Popescu. De asemenea, se află şi un aparat valoros, şi anume o presă cu doi cilindri, acţionaţi printr-o manivelă, unică în ţară. Este păstrată şi soba pe care Gabriel Popescu îşi usca lucrările după ce le imprima prin presare.
Gabriel Popescu a întâmpinat greutăţi în a face rost de instrumentele de gravură necesare, astfel că a ajuns să şi le realizeze singur.
Printre obiectele care se găsesc în atelier, se află şi un şevalet cu scaun, precum şi umbrela de câmp, dat fiind faptul că acesta realiza şi studii, pentru care ieşea în natură pentru a observa şi a se documenta în legătură cu anumite lucruri.
A doua cameră este dormitorul, mobilat cu piese originale de mobilier, din care nu lipseşte şi biblioteca, pe ale cărui rafturi sunt expuse, tratate de gravură, cărţi de sculptură în lemn, albume de artă, cărţi de bune maniere, cărţi de istoria românilor, precum şi fotografii.
Gabriel Popescu a obţinut o bursă la Academia “Julian” din Paris, unde a studiat pictura, iar gravura a învăţat-o la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, la cursurile gravorului Jules Jacquet, unde a învăţat şi gravura cu dăltiţa, care a devenit tehnica sa preferată.
Rolul major pe care l-a jucat în arta româneacă este că a pus bazele învătământului superior de specialitate în domeniu.
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare. |
Vara (1 aprilie-30 octombrie):
Marţi – Duminică: 9:00 – 19:00
Luni: închis;
Iarnă (1 noiembrie-31 martie):
Marţi – Duminică: 9:00 – 1700;
Luni: închis;
|
Date de contact: satul Gura Vulcănii, comuna Vulcana Pandele, judeţ Dâmboviţa, nr. telefon: 0245.612.877. |
This entry was posted in Institutii de cultura