- Este în Ruschita, comuna Rusca Montană, județul Caraș-Severin
- Unitate geografică munti
- Construit în 1883
- nu se viziteaza
Marmura de Rușchița se extrage din zăcământul de marmură de la Rușchița, o localitate din județul Caraș-Severin, la circa 10 km nord-vest de comuna Rusca Montană. Această marmură are diferite nuanțe, de la alb la gri, roz, roz-gălbui și roșiatic…
- Condiții de vizitare: nu se viziteaza
Carierele de marmură Ruşchiţa (Cariera Veche-Gropan şi Cariera Nouă-din Dealul lui Ionel), situate în munţii Poiana Ruscăi la o altitudine de 800 de metri, cuprind cea mai mare rezervă de piatră naturală aflată în exploatare din România.
În această zonă calcarele cristaline marmoreene au o dezvoltare maximă și apar în formă masivă în culori albe, cenușii și roz. Sunt mai multe tipuri de marmura care se extrag din aciere de la Rușchța. Marmura cenușie este bine dezvoltată în partea superioară a carierei și conține multe impurități: cuarț, grafit, pirită, magnetit. Marmura albă este prezentă în partea centrală a carierei. Pe măsura dezvoltării în grosime, marmura devine mai omogenă din punct de vedere coloristic, redominând culoarea alb-lăptoasă. Marmura roz se situează la sud de marmura albă, apărând sub forma unor fâșii și a unor pulberi fine.
Extracţia marmurei de la Ruşchiţa s-a făcut în formă de clopot răsturnat, formându-se Cariera Gropan, care între anii 1884 şi 1960 a atins adâncimea de 130 m. După anii 60 începe exploatarea în felii orizontale, descen¬dent şi fâşii longi¬tudinale, realizându-se deschiderea plat¬formelor de extracţie ale actualei cariere.
Date de contact: Ruschita, comuna Rusca Montană, județul Caraș-Severin. |
|
|