De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca este un monument unic in felul sau. Este o capelă circulară cu o mică absidă, monument arhitectonic destul de rar în Transilvania. Se aseamănă cu clădirile din Europa Centrală şi mai ales cu cele ale slavilor de vest şi de sud-vest.
- Este în Odorheiu Secuiesc, Judeţul Harghita
- Construită între secolele XIII-XVI
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Confesiune: romano-catolică
Capela romano-catolică „Inima lui Isus”, în vârstă de 700 de ani, este în categoria celor mai vechi monumente din România…
- Cod monument Istoric: RAN 83142.11
- Trasee amenajate: da
- Condiţii de vizitare: parţial/ dacă vreţi să vizitaţi şi interiorul, întrebaţi vecinii.
Datarea construcţiei este incertă, ea putând fi construită oricând între secolele XIII si XVI. Planul clădirii, de sorginte romantic, o încadrează în secolul al XIII-lea. Mai mult, capela nu are sculpturi sau pictură pe baza cărora poate fi încadrată cu certitudine în epoca medievală. Specialiştii nu exclud nici ipoteza că planul central este unul de tip renascentist. Îndoielile continuă, mai ales că atudiul de parament, din 1973, a arătat că uşa originală nu are ancadrament, iar cadrele de cărămidă ale ferestrelor par a fi ulterioare faţă de zidărie. Planul patrulobat era foarte răspândit în evul mediu, în evul mediu timpuriu şi a mai fost folosit şi în perioada renaşterii sau a barocului. O altă datare a construcţiei are rădăcinile într-o monedă din 1561 a regelui Ferdinand I, găsită în lângă fundaţia nordică.
Cercetările arheologice au scos la iveală care par să indice că, la origini, construcţia era o capelă, nu o biserică medievală, cum era considerată iniţial. Prima menţionare a capelei este din 1662, când s-au reparat probabil pagubele provocate de invazia turco-tătară. Nu este exclus că tavanul să fi fost realizat în cadrul acestor lucrări de renovare.
Monografiile secolului al XVIII-lea menţionează capela Casa lui Isus şi procesiunile de ziua Corporis Christi, care au fost interzise de către autorităţi în anii 1780. Zidul din jurul capelei a fost construit în 1771. Iezuiţii din Odorhei au reparat clădirea în 1773. Căsuţa sihastrului a fost construită în 1830 din donaţia episcopului Sándor Rudnay. La începutul secolului al XIX-lea s-a răspândit denumirea capela Isus, iar la începutul secolului XX, Inima lui Isus.
Capela este singura clădire care mai există pe situl satului dispărut, Gyárosfalva. Construcţia deosebită este înconjurată de un zid de piatră oval neregulat, sprijinit prin contraforturi. Are o poartă spre sud şi una mai mică spre nord. Pe poarta sudică, sus, se vede o cruce de piatră. Deasupra uşii încă se mai vede inscripţia 1830, din tencuială, iar în tocul de lemn al uşii s-a înscris anul 1771. Căsuţa de sihastru cu târnaţ are două clopote de dimensiuni mai mici.
Forma capelei este unica în ţară, în formă de cruce şi într-un stil care aminteşte de bisericile romane.
Capela este făcută din pietre de râu. Planul central, lărgit prin cele patru abside, are lăţime de 3.4 metri. Acoperişul de şindrilă are o turlă de lemn cu cruce. Deasupra uşii simple de lemn se deschide o fereastră alungită, de mici dimensiuni. În absida vestică se vede urma intrării originale şi o fereastră ovoidală în ax. Dimensiunile capelei sunt 3.5 x 3.5 metri.
Interiorul construcţiei urmează linia simplităţii. Pardoseala este din cărămidă, iar tavanul tavanul casetat este o copie a tavanului vechi, care astăzi se presupune că este păstrat într-un muzeu din Budapesta. Tavanul casetat de astăzi are inscripţia 1903, iar tavanul vechi data din 1677. O piesă valoroasă din capelă este altarul, amplasat în absida nordică, realizat probabil în secolul al XVIII-lea, cu o compoziţie arhitecturală cu coloane, bogat decorate şi aurite şi cu o pictură a copilului Isus cu mielul. În partea vestică a clădirii este statuia de lemn colorat al Sfântului Ioan de Nepomuc. Ferestrele sunt închise prin vitralii de la începutul secolului XX. Cercetările de parament au dezvelit în interior mai multe inscripţii de tip hic fuit din secolul al XVII-lea, iar în absida altarului o figură încă neidentificată, pictată în ulei.
Capela nu a mai fost restaurată, momentan fiind într-un proces de degradare.
Date de contact: strada Bazinului 2, Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita
Se află lângă drumul spre Cristuru Secuiesc.