De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o cascadă ce curge printre stânci, în şapte trepte, fiind o splendoare a naturii.
- Este în Timişul de Jos/Săcele, Județul Braşov
- Unitate geografică: Munţii Piatra Mare
- Altitudine 948 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Canionul Şapte Scări este principala atracţie pentru amatorii de drumeţii uşoare din zona Predeal-Braşov…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: închis iarna
Canionul Şapte Scări reprezintă un defileu ce a fost săpat de râul Şipoaia în calcarele jurasice ale versantului vestic al Munţilor Piatra Mare. Canionul păstrează urmele evoluției morfologice recente a întregului masiv: evoluția văii s-a produs pe traseul complex al unei rețele de falii și diaclază, ce au deschis condiții pentru apariția unor tuburi de presiune din care se păstrează marmitele laterale etajate pe versanți, de vârstă cuaternară.
Cheile au o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 58 de metri. Această diferenţă de nivel se concretizează în 7 trepte ale căderii apei, care s-au format ca urmare a rupturilor de pantă. Treptele au înălţimi de la 2,5 metri până la cea mai înaltă, de 14 metri. Pereţii văii sunt aproape verticali, foarte apropiaţi şi înalţi de peste 50 de metri. Ei continuă să fie şlefuiţi de permanenta cădere de apă.
Prima treaptă a canionului are 8 metri înălţime, iar, pe parcursul a primelor patru, apa îşi schimbă direcţia de şase ori, schimbare de curs explicată prin prezenţa şi direcţia diaclazelor din masa calcarelor dispuse într-o reţea rectangulară.
Şapte Scări sunt cele mai spectaculoase chei din zonă. Accesul în ele se face simplu, fără echipament specializat, deoarece există un canion cu scări şi podeţe de fier ce a fost renovat şi redeschis în toamna lui 2013. Însă trebuie să ai grijă, deoarece sunt permanent umede şi poţi aluneca. Scările sunt înclinate, pentru un acces facil, soar cea mai lungă scară, cea de 14 metri, este verticală, din cauza lipsei de spaţiu. Când debitul apei este mai mare, stropii apei ajung până pe această scară, răcorind puţin turiştii.
Canionul a fost redeschis la începutul lunii octombrie 2013, după o investiţie de peste 300.000 de lei, iar acum traseul se poate parcurge în siguranţă.
Accesul se face dinspre localitatea Timișul de Sus și Dâmbul Morii, de pe drumul național DN1, de la Cabana Dâmbu Morii, de unde pornesc majoritatea traseelor în Piatra Mare. Traseul cu bandă galbenă, ce urmează cursul pârâului Şipoaia, te duce în aproximativ o oră de mers până la Canion. De specificat este că acest traseu a fost şi el amenajat prin pădure: pantele au devenit scări, peste izvoare s-au instalat podeţe de lemn, în poieniţe s-au pus mese şi băncuţe. Pe traseu există şi o casă de refugiu. Odată ajuns la Canionul Şapte Scări, îl traversezi în maximum o jumătate de oră. Apoi, poţi continua drumul spre Cabana şi Vârful Piatra Mare, pe banda galbenă, cu un urcuş accesibil pe stânci, apoi prin poieni. O altă variantă – te poţi întoarce în poteca pe care ai urcat la Canion, la stânga, pe sub Prăpastia Urşilor. Zona este foarte bine marcată şi peste tot sunt indicatoare.
Pe timp de iarnă, Canionul este închis, deoarece treptele îngheaţă, iar pericolul de accidentare este foarte mare.