De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al naturii ce datează din epoca jurasică și care impresionează prin peisajele spectaculoase pe care le oferă, în special la apusul soarelui!
- Este în localitatea Hârșova, Județ Constanța
- Rezervație naturală de tip geologic și geomorfologic
- Suprafață: 3,53 ha
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Situate pe teritoriul de nord-vest al județului Constanța, Canaralele de la Hârșova reprezintă un obiectiv turistic aparte al Dobrogei. La o primă vedere, par niște simple stânci în apă de o nuanță albicioasă, însă la apus sau răsărit, acestea capătă o nuanță roșiatică de la razele soarelui care se reflectă în ele. Și marele istoric Nicolae Iorga rămâne impresionat de frumusețea stâncilor și le menționează în scrierile sale, în urma unei călătorii în zona Dobrogei în anul 1904.
Canaralele din Hârșova au fost declarate arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 și se întind pe o suprafață de 3,53 ha. Corespund categoriei a III-a IUCN, ceea ce înseamnă că reprezintă o rezervație naturală de tip geologic și geomorfologic.
Aceste canarale reprezintă niște abrupturi stâncoase, ce au în componență calcare în substratele cărora se găsesc depozite de resturi de fosile de spongieri și corali, ce datează de pe vremea Jurasicului.
În ceea ce privește flora, în timpul verii, se întâlnesc diverse specii de flori, precum ghiocei, toporași, brândușe, fauna fiind reprezentată de specii de păsări migratoare și de pasaj, precum egreta mare, cormoranul mic, stârc galben etc.
Pentru a ajunge în rezervație se poate pleca pe DN2A pe ruta Ovidiu – Mihail Kogălniceanu – Dorobanțu – Crucea – Ciobanu – Hârșova sau pe ruta Slobozia – Țăndărei – Hârşova.
Date de contact: localitatea Hârșova, județ Constanța. |