- Este în Turnu Roşu, Județul Sibiu
- Unitate geografică: Munţii Făgăraş
- Altitudine: 450 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Calcarele eocene de la Turnu Roșu sunt unice în România, alcătuiesc o arie protejată paleontologică, fiind un monument al naturii..
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: parțial, este interzisă dizlocarea fosilelor, pietrelor sau bulgărilor de pământ
Rezervația naturală "Calcarele eocene de la Turnu Roșu" se desfăşoară pe o suprafață de 60 ha. Este străbătută de Valea Sadului şi este localizată în partea sud-estică a satului Turnu Roșu. Rezervaţia constă în roci sedimentare (biocene), amplasate pe suport cristalin, alcătuite din faună fosilă din perioada eocenului târziu, compusă din fragmente fosilizate de pești, reptile, dinţi de rechini, scoici și melci.
Eocenul se referă la epoca geologică din prima parte a perioadei paleogene, cuprinsă între 54 şi 34 de milioane de ani în urmă, caracterizată prin existenţa fosilelor-cochilii de protozoare marine dispărute, lamelibranhiatelor, gasteropodelor, echinidelor şi mamiferelor.
Calcarele eocene, elemente de valoare paleontologică, au fost descoperite înca din 1850. MJ Ackner a fost primul care a realizat un studiu, iar J Neugeboren a prezentat pentru prima oară în Transilvania (1851) bogăţia faunei fosile, 63 de specii descoperite, în aproximativ 180 de forme, ce datează de milioane de ani. Cei doi au contribuit alături de mulţi alţi geologi şi paleontologi la reconstituirea paleomediului mării tropicale (eocene), a formei sale şi a microfauni.
Rezervaţia atrage un număr mare de oameni de ştiinţă din domeniu, prin unicitatea ei. Dar mai puţin turişti, din cauză că nu este pusă sificient în evidenţă.
Printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri (nr. 458) din 3 aprilie 1954, Calcarele eocene de la Turnu Roşu au fost declarate monument al naturii, fiind puse sub ocrotirea legii. Arealul este consemnat şi de prevederile Legii nr. 5/2000, ca şi de Hotărârea Consiliului Judeţean Sibiu Nr. 64/2004.
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu edţine o colecţie de 7.000 de dinţi fosili de rechini, aparţinând la peste 100 specii selacieni.
Acces: Turnu Roşu (DJ105N)