De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o staţiune care se află într-un cadru natural deosebit, între munţi.
- Este în Borşa, Județul Maramureş
- Unitate geografică: Depresiunea Maramureşului
- Altitudine: 823 m
Borşa Complex este staţiunea turistică ideala pentru petrecerea vacanţei, indiferent de anotimp şi de pasiunile fiecăruia…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Relieful din zonă este atuul staţiunii: accidentat, cu pante abrupte şi diferenţe mari de nivel. Borşa este situată la punctul de întâlnire a trei formaţiuni muntoase: Munţii Rodnei, Munţii Maramureşului şi Munţii Ţibău, care înconjoară mica depresiune, fiind dispuşi ca adevărate ziduri ale unei cetăţi. Munţii Rodnei se întind pe de 40 km, de la est la vest, şi au două vârfuri principale, Puzdrele (2188 m) şi Pietrosu (2303 m – cel mai înalt din Carpaţii Orientali), plus vârful Negoiescu Mare şi vârful Repezii. Cel mai înalt vârf din Munţii Maramureşului este vârful Toroiaga (1929 m), la poalele căruia găsim Băile Borşa. Dincolo de acest vârf, Borşa are hotar cu Ucraina.
Localitatea, în întregul ei, este răsfirată şi risipită, având o lungime de 59 km şi o lăţime de 35 km. Borşa se întinde de-a lungul şoselei, care o străbate de la Valea Hotarului, până la Gura Tiboului (râul Tibou), măsurând 52 km şi fiind una dintre cele mai lungi aşezări din ţară.
Borşa Complex dispune atât de telescaun, cât şi de pârtii. La dispoziţia turiştilor stau trei pârtii pentru avansaţi şi începători. Pârtia Telescaun, de nivel mediu, are 2.000 m lungime şi nu are nocturnă; Pârtia Teleschi (Vârful Stiol) se adresează avansaţilor, are o lungime de 1.000 de metri şi nu are nocturnă. Pârtia de la Baia Borşa-Pricop are un nivel de dificultate mediu-scăzut şi are o lungime de 400 de metri, beneficiază de nocturnă.
Încă din interbelic, există o trambulină de sărituri cu schiurile. Aici, până în anul 2000, s-au organizat concursuri internaţionale. În zona Pârtia Olimpică se construieşte una dintre cele mai moderne pârtii de schi, cu instalaţie de transport pe cablu: o telegondolă cu 8 locuri. Pârtia va fi cea mai lunga din ţară.

Şi vara este multă activitate aici. În Borşa există multe obiective interesante care, datorită drumurilor forestiere existente, sunt mai uşor accesibile turiştilor. Ba mai mult, şase dintre acestea au fost declarate rezervaţii naturale.
- Rezervaţia Pietrosu Rodnei este cea mai mare rezervaţie naturală complexă (geomorfologică, floristică şi faunistică) din nordul ţării, cu trei căldări glaciare cu peisaj sălbatic. Din 1979 ea a fost inclusă în reţeaua mondială de rezervaţii ale biosferei.
- Rezervaţia Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsînii a fost înfiinţată pentru ocrotirea cocoşului de mesteacăn şi a mediului său favorit – jnepenişul. Din cele zece puncte populate cu cocoşi de mesteacăn cunoscute în România, patru se află în Munţii Rodnei şi patru în Munţii Maramureşului. Iar aceasta rezervaţie pare a constitui biotopul optim pentru cocoşul de munte, aici găsindu-se cea mai mare populaţie din ţară.
- Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile este o rezervaţie geologică şi botanică, mixtă, ce ocroteşte planta Cochlearia pyrenaica, relict glaciar şi specie foarte rară pentru ţara noastră.
- Rezervaţia mixtă Peştera şi Izvorul Albastru al Izei protejază izbucul de la obârşia Izei, păstrându-i climatul, vegetaţia şi peisajul. Peştera de la Izvorul Izei are statutul de rezervaţie speologică
- Rezervaţia naturală Piatra Rea protejează, în 17 de hectare, formaţiuni geologice spectaculoase, o floră rară şi un peisaj alpin deosebit, dar şi specii rare de plante şi animale, declarate monumente ale naturii. Aici este şi Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din România aflată la 1.300 m altitudine. Este accesibilă din Complex Borşa cu telescaunul sau pe jos, dar şi din alte direcţii. De la telescaun, se poate ajunge la ea în 40 de minute.
- Cursurile de apă (râul Vaser pe o lungime de 18 km, de la cantonul silvic Cozia până la confluenţa cu Vişeul) reprezintă rezervaţie pentru ocrotirea lostriţei, specie endemică bazinului dunărean, relict al apelor glaciare.
În afara de aceste rezervaţii, turiştii mai pot vizita aici cariera de piatră, cabana meteorologică, Puzdrele, izvoarele cu apă minerală sau Fântâna Stanchii. Puţin mai departe poate fi vizitat Monumentul eroilor căzuţi în al doilea război mondial, din Moisei. Din Vişeu de Sus, se pot face plimbări cu mocăniţa.
În Borşa sunt o grămadă de trasee turistice, aşa că, dacă eşti pasionat de drumeţii, nu ai cum să te plictiseşti. Munţii Rodnei oferă nu mai puţin de şapte trasee:
- Complex Borşa – Valea Fântâna – Cascada Izvorul Cailor – Şaua Stiol – Pasul Prislop, marcaj: triunghi roşu, cu o durată de 4-5 ore
- Pasul Prislop – Prelunca Tătarilor – Complex Borşa, marcaj: bandă galbenă, ce poate fi parcurs în 2,5 – 3 ore
- Complex Borşa – Poiana Runcu Stiolului – Şaua Stiol – Izvorul Bistriţei – Şaua Gărgălău, cu bandă albastră şi cu o durată de 3,5 – 4 ore
- Complex Borşa – Faţa Meselor – Puzdra – Şaua Galaţiului , marcaj cu punct albastru, de 4,5 – 5 ore
- Poiana Borşei – Valea Negoiescului – Puzdra – Şaua Galaţiului, marcat cu triunghi albastru, durează 6 – 6,5 ore
- Borşa – Iezerul Pietrosului – Vârf Rebra, cu bandă albastră, de 6 – 8 ore
- Şaua Gărgălău – Vârful Galaţiului – Vârful Rebra – Vârful Bătrâna – Pasul Setref, marcat cu bandă roşie, cu o durată de 14 – 16 ore
Accesul la Borşa se realizează prin Pasul Prislop, DN 18 Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Vişeu de Sus – Moisei – Borşa – Prislop, Maramureş – Şesuri, care face legatura peste Pasul Prislop cu: DN17 – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistriţa şi DN17C care face legatura cu Bistriţa, Năsăud şi Dej.
Preţuri | Orare |
Tarife telescaun 2013: O urcare dus: 10 lei – adulti; 5 lei – copii
Tarife teleschi 2013: 5 lei – adulti si copii
Tarife închiriere echipament 2013:
Echipament complet schi (schi, clăpari, beţe): 20 de lei
Sănii: 10 – 15 lei
|
Orar telescaun: 9:00 – 17:00
Orar teleschi:10:00 – 16:00
|