De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un minunat obiectiv arhitectonic, de dată recentă, definit de arhitectura tradiţională în lemn!
- Este în Timișul de Sus (orasul Predeal), Județ Braşov
- Poartă Hramul „Sfântul Pantelimon”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 27 Iulie
Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Pantelimon” se află în localitatea Timişul de Sus, judeţul Braşov. Localitatea este accesibilă pe cale rutieră, pe DN1, la numai 18 km de oraşul Braşov şi 4 km de Predeal, dar şi pe cale feroviară, cea mai apropiată gara fiind cea din localitatea vecină, Timisul de Jos. Localitatea Timisul de Sus este considerată o staţiune climaterică, situată într-un cadru geografic minunat, la o altitudine de 800-850 metri, între Masivele Postăvarul şi Piatra Mare.
Biserica de lemn din Timişul de Sus reprezintă un monument arhitectonic de dată recentă. Ca şi arhitectură, aceasta se aseamănă cu lăcaşurile de cult tipice din lemn din Maramureş. Planul bisericii este dreptunghiular şi absida altarului este semicirculară. Edificiul este de mici dimensiuni, însă impresionează prin turnul-clopotniță înalt. Faţada principală este reprezentată de o prispă deschisă, susţinută de şapte stâlpi din lemn.
În fiecare an, în Biserică de lemn „Sfântul Pantelimon” se sărbătoreşte hramul bisericii pe data de 27 iulie, când moaştele sfântului sunt aduse în acest lăcaş. Evenimentul este organizat de Asociaţia Internaţională a Femeii Creştine (AIFC) Braşov, unul din ctitorii lăcaşului, împreună cu parohia ortodoxă Timisul de Sus. Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginţi, este considerat a fi şi patronul spiritual al asociaţiei.
Localitatea Timisul de Sus este preferată în rândul turiştilor pentru cadrul natural spectaculos care o defineşte, şi mai puţin pentru obiectivele sale culturale. De aici pornesc numeroase trasee montane, între care cele mai căutate sunt cele către Masivul Piatra Mare, Cheile Râşnoavei prin Valea Cerbului, Masivul Postăvarul. Alte obiective naturale din Timisul de Sus sunt Cascada Tamina şi Peştera de Gheaţă din Piatra Mare. Din punct de vedere medical, această staţiune climaterică este recomandată în tratamentul contra afecţiunilor căilor respiratorii, stărilor de debilitate, nevrozelor astenice, rahitism şi surmenaj. Însă şi patrimoniul turistic cultural contribuie la statutul actual al localităţii. Biserica de lemn este un frumos lăcaş de cult cu arhitectură tradiţională, inspirată din regiunea istorică Maramureş, ce merită vizitat de orice turist care se află pe Valea Prahovei.
Date de contact: Timișul de Sus (orasul Predeal), Jud. Braşov |