De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un minunat edificiu cu arhitectură rusească, situat în „Grădina cu Trandafiri”!
- Este în Roznov, Județ Neamţ
- Construit în 1759
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10696
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 6 Decembrie
Biserica „Sfântul Nicolae” din Roznov este situată în localitatea cu acelaşi nume, în Judeţul Neamţ. Lăcaşul de cult este unul dintre cele mai frumoase obiective din apropierea municipiului Piatra-Neamţ. Localitatea a preluat numele de la sintaxa germană „Rosen Hoff” („Grădina cu Trandafiri”), ce a fost pronunţată în cele din urmă „Roznou” şi „Roznov”. Lăcaşul cunoaşte actuala formă din 1884-1892, când colonelul şi omul politic Gheorghe Ruset Roznovanu, îl construieşte în amintirea fiului său, Alexandru, stins din viaţa la 20 de ani din cauza pneumoniei. Pe locul actualei biserici a existat o altă mai veche, ridicată în 1759, ce a aparţinut paharnicului Nicolae Ruşeţ Roznovanu.
Biserica a fost ridicată în Parcul Roznov (astăzi Parc Dendrologic), arhitectura deosebită a acestuia fiind accentuată de spaţiul dimprejur neîngrădit. Evidente sunt influenţele arhitectonice ruseşti, fapt datorat legăturilor pe care familia Roznovanu le avea cu nobilimea rusă şi cu tarul. Astfel, planurile construcţiei au fost proiectate de arhitectul rus Nikolai Vladimirovici Sultanef.
Construită în stil slavon-bizantin, biserica are formă de cruce cu braţe egale. Partea superioară este dominată de o turlă bulbiformă, bogat ornamentată, specifică bisericilor ruseşti. Clopotniţa deschisă, încorporată în zidul principal al faţadei, adăposteşte 10 clopote (dintre care şapte mici şi unul de dimensiuni foarte mari). Sunetele clopotelor redau o melodie unică de natură greco-rusă, comandată de colonelul Roznovanu. În fundaţia edificiului a fost amenajată o criptă funerară, unde sunt adăpostite o parte din mormintele familiei Roznovanu.
Spaţiul interior este extrem de spaţios, din pridvorul bisericii intrându-se direct în naos. Catapeteasma impresionează prin unicitatea, mărimea şi strălucirea ornamentaţiei din bronz aurit. Aceasta a fost realizată la Moscova între anii 1890-1892. Realizată între anii 1913-1915, de către Costin Petrescu (autorul picturilor din Ateneul Român şi din Catedrala de la Târgu Mureş), pictura interioară se încadrează perfect în tot ansamblul. Importante sunt şi tablourile votive ale ctitorilor.
În interiorul bisericii sunt adăpostite diverse daruri valoroase, între care şi o Evanghelie din anul 1644, scrisă în slavonă şi două icoane dăruite colonelului de către marele duce Pavel Alexandrovici şi tarul Nicolae al II-lea. Mai mult, la demisolul bisericii, s-a amenajat în 2002 Muzeul „Gheorghe Ruset Roznovanu”, unde sunt expuse obiecte din biserică şi obiecte personale ale marelui colonel.
Date de contact: Strada Nicolae Roznoveanu, Roznov, Jud. Neamţ; Telefon: +40233.667.126 |