- Este în Gurasada, Județ Hunedoara
- Atestată documentar: 1292
- Poartă Hramul Sfântului Arhanghel Mihai
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica din Gurasada este considerată una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România, fiind atestată documentar în 1292…
- Cod monument Istoric: HD-II-m-A-03323
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Se află situată la intrarea estică a comunei Gurasada, judeţul Hunedoara, cum se vine de pe Drumul European 68 (DN 7).
Biserica prezintă o serie de particularităţi, printre care menţionăm faptul că are două turle (turnuri), precum şi faptul că o parte e din piatră netencuită pe exterior, iar cealaltă parte are un strat de mortar dat peste, acoperit cu var alb.
Biserica din Gurasada este închinată Sfântului Arhanghel Mihail şi este o biserică de tip central, find o bijuterie de arhitectură şi pictură veche.
Biserica a fost înălţată în mai multe etape. Caracterul edificiului este determinat de încăperea centrală alcătuită din patru abside. Două dintre ele sunt uşor alungite, iar două semicirculare, toate fiind dispuse în formă de cruce în jurul unui pătrat deasupra căruia se ridica o turlă.
Exteriorul este sobru, singurul ornament fiind ferestrele prelungi, iar acoperişul este din şindrilă. Renovările s-au făcut după modelul unei biserici mai noi de tip romano-gotic. Spre vest, au fost construite mai multe încăperi anexă şi un turn-clopotniţă, prevăzut cu un foisor de lemn.
Biserica a păstrat turnurile de apărare. Turnurile amintesc de flesele bisericilor de lemn iar verdeaţa din jur imbie credincioşii la popas şi rugăciune făcandu-i să se simtă într-un coltisor de paradis.
Tencuiala Bisericii din Gurasada păstrează două straturi de pictură veche, unul medieval şi altul din epoca modernă. Primul strat de pictură murală a fost finalizat cel mai probabil la începutul secolului al XlV-lea, însă este mai puţin vizibil, deoarece în 1765 s-a finalizat o altă pictură interioară la comanda Mariei Tereza, Împărăteasa Austriei.
Pictura interioară este remarcabilă, ca exemplu fiind scena care înfăţişează „Judecata de Apoi”, în care 30 de păcate omeneşti sunt redate cu un umor deosebit.
Date de contact: intrarea estică a comunei Gurasada, judeţul Hunedoara, cum se vine de pe Drumul European 68 (DN 7). |