De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai veche biserică din Bucureşti, care îşi păstrează forma originală!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit între anii 1545-1554
- Poartă Hramurile „Buna Vestire” şi „Sfântul Antonie”
- Deschis turiștilor.
Biserica Sfântul Anton, cunoscută şi sub numele Biserica Curtea Veche, se află în centrul vechi al Bucureştiului…
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-18781. 01
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 17 ianuarie
A fost ridicată între anii 1545-1554, în timpul domniei lui Mircea Ciobanul, şi timp de două secole, biserica Curtea veche a servit ca loc de încoronare a domnilor Ţării Româneşti.
Biserica a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi din lemn şi are un plan trilobat, realizat după cel al mănăstirii Cozia. Are o lungime de 25 de m şi 8 me lăţime la exterior.
Pronaosul este acoperit cu o boltă de formă semicirculară, iar naosul este prevăzut cu turlă. Plastica decorativă a faţadelor este realizată din fâşii de cărămidă aparentă, alternate cu fâşii de tencuială. Stilul arhitectural al bisericii specific Ţării Româneşti este presărat cu elemente de influenţă din Moldova aduse de Doamna Cihiajna, fiica domnitorului Petru Rareş din Moldova. Este vorba de decoraţiunea ocniţelor şi prezenţa contrafortului care sprijină zidul la exterior.
S-a păstrat pisania pusă de Şerban Cantacuzino în anul 1715, când a fost refăcută pictura, pisania originală dispărând. Tot în acelaşi an, a fost adăugat la intrarea în biserică un chenar de piatră, sculptat în stil renascentist.
Pictura realizată în timpul lui Petru cel Tânar, fiul cel mare al lui Mircea Ciobanul şi al Doamnei Chiajna, care a domnit în perioada 21 septembrie 1559 – 31 mai 1568, nu s-a mai păstrat. La interior, biserica impresionează prin catapeteasma decorată cu elemente din Vechiul Testament.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe etape de restaurare, dar cea mai importantă restaurare a fost realizată în anul 1934, de către Comisia Monumentelor Istorice, când biserica a fost readusă la aspectul ei original. Până la marele incendiu din anul 1747, în interiorul Curţii Domneşti, mai exista o biserică de dimensiuni mai mici ce purta hramul „Sfântul Antonie cel Mare”, dar care a fost mistuită de flăcările incendiului, alături de alte biserici. De atunci, biserica Curtea Veche a primit şi hramul „Sfântul Anton”.
În biserică se păstrează mormântul lui Mircea Ciobanul, care a murit în 1599.
În apropierea bisericii, se mai pot vedea ruine din fostul palat domnesc care a fost folosit până la domnitorul Constantin Brâncoveanu, amenajate într-un muzeu în aer liber. În interiorul muzeului se pot vedea vestigii istorice descoperite în urma săpăturilor arheologice, precum metode tehnice de construcţie din sec. al XIV-lea şi până în sec. al XIX-lea, baia turcească a palatului, geometria interioară iniţialpă şi picturi murale, etc. Muzeul poate fi vizitat de luni pănâ duminică, între orele 10.00-18.00.
Date de contact: Strada Franceză 33, Bucureşti. |