De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv important al oraşului Timişoara, ce a primit cadou, în anul 1977, un orologiu modern din partea oraşului Viena.
- Este în Timișoara, Județ Timiș
- Construit între 1926 – 1928
- Poartă Hramul „Sfântul Iosif”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
Biserica Romano-Catolică din Fratelia se află în cartierul cu acelaşi nume din Timişoara. Clădirea bisericii a fost ridicată între anii 1926 – 1928, sub îndrumarea parohului salvatorian Angelicus Bugiel. Opera arhitectonică a fost proiectată de arhitectul Elemér Makai. Biserica poartă hramul „Sfântul Iosif” şi mai este cunoscută şi sub denumirea de Fratelia A, întrucât în acelaşi cartier mai exista o altă biserică romano-catolică, mai mică, Fratelia B. Pe lângă parohul salvatorian Angelicus Bugiel, importantă este şi prezenţa vicarului general la consolidarea bisericii. Acesta, canonicul Stephan Fiedler, va fi cunoscut drept episcop romano-catolic de Oradea şi Satu-Mare. Biserica a fost consolidată în 1930 de către episcopul diecezan Dr. h.c. Augustin Pacha. Ulterior, în 1932, aici a fost înfiinţată parohia romano-catolică Timişoara VI. Fratelia.
Stilul arhitectural care domina clădirea este cel neogotic. Biserica, cu o lungime de 43 m şi o lăţime de 13 m, are turla înaltă de 34 m. Aspectul exterior impresionează şi prin simetria elementelor decorative de la ferestre şi nu numai, prin rozeta specifică bisericilor gotice şi neogotice, situată deasupra intrării principale. De asemenea, se mai poate observa că ferestrele sunt în arc în stil romanic (de menţionat faptul că stilul romanic sta la baza stilului gotic) şi sunt realizate din sticlă albă şi galbenă, culorile Sfântului Scaun.
Interiorul bisericii este dominat de altarul principal, unde există o statuie de lemn a patronului bisericii, Sfântul Iosif. Executate în 1930, clopotele bisericii au fost executate de firma Novotny din Timişoara.
Biserica a fost renovată în anii 1970, atât în interior, cât şi pe exterior, lucrările fiind făcute de Jakob Hahn senior, maistru timişorean, originar din Fratelia. Ulterior, în 1978, interiorul bisericii a fost transformat după prevederile Celui De-al Doilea Conciliu Vatican. Slujbele sunt ţinute în limbile germană, maghiara şi romană.
Date de contact: Strada Ana Ipătescu nr. 48, Timișoara, Jud. Timiș. Telefon: 0040.256.216.274. |