De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, vechi de peste 400 de ani, ctitorie a domnitorului moldovean Ştefan Răzvan!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit în 1597
- Poartă Hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf Mare Muceniţă Filoteia de la Curtea de Argeş”.
- Deschis turiștilor.
Biserica Răzvan este situată pe strada cu acelaşi număr, în spatele Bisericii „Sf. Gheorghe Nou” din Piaţa Sfântul Gheorghe…
- Cod monument Istoric: B-II-a-B-18158
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: –
- Sărbătoare anuală: 15 august şi 7 decembrie
A fost ctitorită de domnitorul Ştefan Răzvan Voevod, în semn de înfrăţire a românilor din ţările surori care s-a petrecut în anul 1597 şi are un plan arhitectural dreptunghiular, cu o singură absidă semicirculară în partea estică şi care formează Sfântul Altar, stil numit Bazilical şi specific primului mileniu creştin, fapt ce dovedeşte vechimea sa. Pridvorul este realizat în stil brâncovenesc şi a fost adăugat ulterior, după anul 1847. Tot în acest an a fost refăcută şi pictura de către pictorii Misu Popp şi Constantin Lecca.
Catapeteasma a fost restaurată în anul 2009 şi impresionează prin fumuseţea dantelăriilor sculptate în lemn, a cărei valoare este dată şi prin vechimea sa.
Conform cercetărilor efectuate de Dinu C. Rosseti, în anii 1935 şi 1969, lăcaşul de cult a fost zidit pe o veche biserică de lemn din sec. al XVI-lea.
Biserica a fost refăcută în sec. al XVII-lea şi al XVIII-lea de către marele logofăt Barcă Cojescu şi maica sa Vladaia şi de marele Vornic Ianache Văcărescu.
În sec. al XVIII-lea biserica a fost ridicatî la rangul de mănăstire şi a devenit metoc al Sf. Mormânt de la Ierusalin. În anul 1863, în urma decretului de secularizare emis de Alexandru Ioan Cuza, mănăstirea Răzvan a fost transformată în biserică de mir.
Date de contact: Strada Biserica Răzvan, sector 3, Bucureşti, judeţ Bucureşti, nr. telefon 0723.323.287 |