De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un exemplu remarcabil de ctitorie voievodală de la jumătatea secolului al XVI-lea!
- Este în Roman, Județ Neamţ
- Construit în 1569
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10669
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica Precista Mare este situată la ieşirea din oraşul Roman, în apropiere de Episcopie. Alăturându-se marilor ctitorii voievodale, impresionantul lăcaş a fost construit în 1569, pe locul unui schit mai vechi, de către Doamna Ruxandra Lăpuşneanu şi fiul ei, Bogdan al V-lea.
Pe parcursul a două secole, biserica a suferit daune din cauza cutremurelor repetate, începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. A fost nevoie ca biserica să fie reconstruită de mai multe ori din temelie, după cum urmează, conform pisaniei de la intrare: in 1753 de către episcopul Ioanichie cu spijinul voievodului Constantin Racoviţă, în 1784 de către egumenul Gherasim Putneanul, în 1826 de către Gherasim Bucovineanul, iar în 1834 de către domnitorul Mihail Sturdza şi mitropolitul Veniamin Costache.
Din punct de vedere structural, edificiul are un plan mixt, dreptunghiular la exterior şi treflat la interior, cu absida altarului semicirculară şi absidele laterale scobite în grosimea zidurilor. Turla pe naos are formă octogonală la exterior şi este deschisă, având patru ferestre şi ocniţe sub cornişe. Decoraţia exterioară este discretă şi elegantă, caracterizată de şiruri de ocniţe la nivelul turlei şi sub cornişă şi, la ferestre, de ornamente florale şi arce în acoladă.
Clopotniţa, de formă dreptunghiulară, este situată la 20 m nord-vest de biserică şi iese în evidenţă în peisaj prin cei 27 metri ai săi. Aceasta a fost construită în 1753 şi reparată în 1816, când i-au fost adăugate şi cele patru contraforturi masive.
Spaţiul interior, cu diviziunea clasică naos, pronaos şi altar, este spaţios şi luminat de ferestrele laterale. Pridvorul este mic, închis, cu intrare pe o uşă de stejar în două canaturi, sculptate pe ambele părţi. În ceea ce priveşte pictura, s-au păstrat câteva fragmente din pictură în ulei realizată de Constantin Negrescu din Roman în 1946. În 1986, a fost realizată o nouă pictură în frescă de către artistul Dumitru Bănică şi echipa sa.
În prezent, în incinta lăcaşului de cult funcţionează Asociaţia Ortodoxă „Precista Mare”, ce organizează activităţi diverse, de tip misionar şi de filantropie creştină sau chiar de tip ecologic. Funcţionalitatea filantropă a bisericii este iniţiată în 1798 de către egumenul Vartolomei Putneanul care ia decizia să transforme bolniţa Mănăstirii „Precista Mare” în „Ospitalul săracilor”, amenajând un spaţiu cu 10 pături pentru bolnavi.
Date de contact: Strada Roman Musat, nr. 101, Roman, Jud. Neamt |