De ce sa vezi acest obiectiv?
Biserica Sfânta Treime este un obiectiv turistic de o mare importanță nu doar pentru credincioșii zonei, ci pentru întreaga Biserică Ortodoxă , aceasta fiind prima biserică ortodoxă din Cluj!
- Este în Cluj-Napoca, Județul Cluj
- Construit în 1795-1796
- Poartă Hramul „Sfânta Treime”
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07276
- Trasee amenajate: da
- Dată sărbătoare: 24 mai
Situată într-o grădină pitorească, biserica Sfânta Treime, cunoscută și ca Biserica Ortodoxă din Deal (cu referire la Dealul Hajongard, de la sudul cetății medievale a Clujului), a fost ridicată în perioada 1795-1796 în stil baroc, prin contribuția localnicilor din Cluj și a negustorilor din Brașov.
Până în prima jumătate a secolului al XVIII-lea comunitatea ortodoxă din Cluj a folosit biserica cea mai apropiată de oraș( cea din Someșfalău), dar în urma edictelor iozefine de toleranță religioasă, în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea s-au așezat în Cluj mai mulți negustori români, greci și macedo-români veniți de la Brașov, ceea ce a dus la întărirea comunității ortodoxe.
Deși cererea inițială de construire a unei biserici ortodoxe, formulată de negustorii Ioan Constantin și Ienache Mavrodin și adresată primarului orașului, a fost respinsă, încercările nu s-au oprit aici. O nouă cerere a fost adresată Cancelariei Aulice de la Viena de comunitatea ortodoxă, pentru ridicarea unei biserici în afara zidurilor orașului ( unde nu se mai întindea competența magistratului orășenescă). Aceasta cerere a fost aprobată, fiind eliberată și autorizația de construcție a bisericii.
În anul 1796, în ziua de Crăciun, a fost ţinută prima liturghie de către preotul Ilie Fulea. De-a lungul anilor, edificiul a suferit mai multe reparații și renovări, amintind de cele din 1877, 1922 și 1937. În perioada 1919-1932, biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Restaurarea din 1951-1958 a adus doi stâlpi noi de zidărie care susțin un planșeu mic din beton armat, poziționați în dreptul turnului bisericii, flancând intrarea.
În ceea ce priveste arhitectura, biserica este construită pe axa vest-est fiind alcătuită dintr-un pronaos dreptunghiular, o navă, un spațiu îngust în fața iconstasului și o absidă semicirculară în interior și poligonală în exterior.
Pridvorul este despărțit de navă prin trei arcade, cea centrală având o deschidere în formă de mâner de coș, iar cele laterale, deschideri semicirculare. Se remarcă balustrada purtată de cele trei arcade la etaj și decorată cu o cornișă în partea superioară.
Elementul cheie al bisericii, din punct de vedere arhitectural, este situarea pilaștrilor masivi de colț în unghi de 45° în raport cu pereții navei, schimband tipologia spatiului interior intr-una specific barocului.
Pictura murală a interiorului este de dată recentă, dar biserica deține mai multe vechi icoane, cărți și manuscrise foarte vechi, printre care „Liturghierul” din 1797, în care primul preot al bisericii consemna „Tuturor cărora se cuvine a ști arăt că această sfîntă biserică din Cluj s-au făcut în zilele împăratului Francisc al Romei și al Ardealului Prinț [principe], în anul 1795… Cluj, 25 august 1803. Ilie Fulea”
Date de contact: Str. Bisericii Ortodoxe nr.10, Cluj-Napoca, județul Cluj. |