De ce sa vezi acest obiectiv?
O frumoasă şi fascinantă biserică medievală romano-catolică, închinată Fecioarei Maria, pe care nu trebuie să o rataţi dacă aveţi drum în apropiere!
- Este în localitatea Ardud, Județ Satu-Mare
- Construit în 1482
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Cod monument istoric: SM-II-m-B-05262
- Sărbătoare anuală: 15 august
Situat la poalele dealurilor Codrului, Ardudul a devenit din secolul al XIII-lea un important centru administrativ-reşedinţa domeniului regal de pădure şi un centru ecleziastic semnificativ. Se spune că voievodul Transilvaniei din 1493-1498 şi ctitorul faimoasei cetăţi a Ardudului, Bartolomeu Dragffy, este cel care a ridicat biserica din Ardud, în anul 1482.
Construită în stil neo-gotic, biserica romano-catolică a fost inchinată Fecioarei Maria şi a fost înmormantat aici comanditarul edificiului, care a trecut în nefiinţă în ziua de Sf. Dumitru, la vârsta de 54 de ani. O placă de marmură aşezată în peretele bisericii îi păstrează şi acum memoria.
În anul 1545 biserica a fost ocupată de luterani, în toamna aceluiaşi an având loc întrunirea primului Sinod protestant. La două decenii după aceasta, în 1565, când cetate a fost asediată, biserica a suferit unele distrugeri. Şi cripta familiei a fost deschisă şi profanată de către ostaşi.
Încă protestantă în secolul al XVIII lea, biserica începe din 1723 să fie folosită şi de către maghiarii calvini şi şvabii catolici colonizaţi de curând în zonă, cu permisiunea lui Alexandru Károlyi, descendent din neamul Kaplony. Astfel, unificându-se sacristia medievală cu capela laterală de pe partea nordică a bisericii, se ridică o nouă capelă destinată catolicilor. Pe fondul înrăutăţirii relaţiei dintre cele două confesiuni, în 1763 biserica revine catolicilor, în 1766 Károlyi Antal oferind-o definitiv acestora.
Hazardul natural din 1834 a afectat biserica medievală, care a fost reconstruită în 1860, ca urmare a sprijinului financiar oferit de Károlyi Lajos, anul fiind important datorită lucrărilor de restaurare care au fost făcute.
Din punct de vedere arhitectural, biserica tip sală actuală este construită în stil neogotic, având trei nave, sanctuar poligonal şi sacristia pe partea de nord, suprapusă de un oratoriu. Se presupune că biserica din Ardud ar fi avut câteva elemente ale stilului renascentist italian, ca urmare a faptului că voievodul Bartolomeu Dragffy, a îndeplinit funcţii politice la Curtea regelui Matei Corvin, un promotor al acestui stil.
Surprinzător este şi altarul principal, realizat în manieră neogotică şi având în centru reprezentarea Adormirii Maicii Domnului datată în secolul al XIX-lea, dar şi altarul navei secundare nordice, care datează din secolul al XVIII-lea şi înfăţişează imaginea Naşterii Domnului.
Turnul din partea vestică a fost construit şi el în aceeaşi perioadă. Tavanul bisericii este plat, iar ferestrele se termină, fiecare, cu o ogivă în partea superioară, reliefându-se faţada exterioară ce este dominată de contraforturi.
Date contact: strada Ştefan cel Mare nr. 74, localitatea Şiria, judeţ Satu-Mare, nr. tel: 0261.771200.