De ce sa vezi acest obiectiv?
Un important obiectiv turistic al Transilvaniei, menționat documentar încă din anul 1298, care se remarcă mai ales prin obiectele vechi pe care le găzduiește, de o valoare istorică și artistică deosebită !
- Este în Sighişoara, Județul Mureș
- Construit în 1298
- Deschis turistilor
- Cod monument Istoric:MS-II-m-A-15936
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: parțial/doar în anotimp
Biserica Mănăstirii Dominicane se află în apropierea unui obiectiv arhicunoscut, şi anume Turnul cu Ceas din cetate.
Construită în secolul al XIII-lea și dedicată Fecioarei Maria, biserica a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1298, într-o indulgență a lui Papa Bonifaciu al VIII-lea și a aparținut Mănăstirii cu același nume, lăcaș de cult demolat la sfârșitul secolului al XIX-lea din care se mai pastrează doar un coridor pe latura nordică.
Aspectul bisericii s-a modificat de-a lungul veacurilor, edificiul fiind construit în mai multe etape sau chiar refăcut de câteva ori. Astfel, în a doua jumatate a secolului al XlII-lea a fost ridicată inițial biserica-sală, în stilul goticului timpuriu, amplificată între 1483-1515, în stilul goticului târziu, până la forma unei biserici-hală cu trei nave, ajungând la dimensiunile actuale: lungimea de 44,5 m, lățimea navei de 12,6 m iar cea a corului- de 5,7 m.
Data de 30 aprilie 1676 reprezintă, în istoria bisericii, o zi neagră în calendar, fiind distrusă complet, în urma unui incendiu. Forma actuală a acesteia datează astfel din anul 1677, ca urmare a eforturilor financiare depuse de cetăţeni, când i se reface acoperișul, se toarnă clopotul de deasupra corului, sunt reînălțate bolțile navelor, dispuse în cruce, sprijinite de șase stâlpi, este reamenajat interiorul in stil baroc, altarul și orga mare. De asemenea, piesele de mobilier ale bisericii datează de după nefericitul eveniment.
O nouă restaurare are loc între 1928-1929, restaurare ce a presupus înlăturarea balcoanelor de lemn de pe zidurile navelor laterale și înlocuirea lor cu altele din zid, cu balustradele de lemn pictate cu motive din arta populară săsească; tot atunci a fost desființată galeria de legătură între balcoanele laterale, care deranja armonia ansamblului deoarece traversa biserica în fata arcului de triumf.
Simplu decorată, biserica impresionează prin alăturarea copleșitoare a unor obiecte de patrimoniu extrem de valoroase: altarul- construit în anul 1680 ( cu câteva scene admirabile: Cina cea de Taină , Patimile Mântuitorului (Crucificarea, Punerea în mormânt, Înălțarea), obiectele vechi de artă deosebite : cristelnița de bronz în formă de potir, turnată în anul 1440 de meşterul Iacob, un toc de ușă din piatră sculptat în anul 1570 de pietrarul Toma în stil renascentist, zidit in peretele de nord și 35 de covoare orientale din secolul al XVII-lea, covoare de mare valoare artistică.
Picturile interioare au fost interzise după adoptarea Reformei, așa încât lăcaşul a fost împodobit cu strane şi balcoane bogat decorate cu sculpturi şi covoare orientale.
Orga bisericii, care datează tot din 1680, este încă funcțională, fiind folosită și astăzi în cadrul concertelor ce au loc în biserică.
Trebuie să știți că Biserica Mănăstirii este inaccesibilă turiștilor în perioada cuprinsă între lunile mai și octombrie, dar dacă ajungeți în perioada în care este închisă și doriți să îi admirați interiorul, puteți participa la slujba comunității evanghelice care se desfășoară aici în fiecare duminică.
Vizitabil Luni – Duminică: 10.00 – 17.00
Date de contact: Sighişoara, Județul Mureș, nr. telefon: 0265.771.195.