De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că face parte dintre acele obiective culturale vechi și încărcate cu istorie și legende interesante, fiind, ca și orașul Sighișoara, o valoroasă și veritabilă ”perlă a Transilvaniei”.
- Este în Sighișoara, județul Mureș
- Construit în 1480-1500
- Cod monument Istoric: MS-II-m-A-15996
- Trasee amenajate: da/nu
Situată pe malul Târnavei, în Orașul de Jos, biserica este un monument gotic ce aparține secolelor XV-XVI, început ce o găsește ca biserică de tip sătesc, cu zid de apărare. Numele bisericii provine de la faptul că, la un moment dat, biserica era inclusă într-un complex, constituit din şcoală, casă destinată învăţătorului şi spital unde erau trataţi leproşii.
Războaiele de la sfârșitul secolului al XVI-lea fac viața nesigură, dar printr-o donație a unui preot, în incinta fortificată este amenajat un spital pentru bolnavi. Dar pentru că bolnavii nu aveau acces în biserică, preoţii catolici oficiau slujba pentru ei de la amvonul exterior, amplasat pe latura vestică, amvon ce a fost folosit până în anul 1684.
La sfârşitul secolului XIX, o dată cu construirea liniei ferate, spitalul a fost demolat, uşa amvonului a fost zidită, a fost construit corul, iar biserica a devenit luterană. Drumul parcurs de biserică a fost de la catolicism la luteranism, pentru ca în prezent să fie folosită de comunitatea greco-catolică.
Din punct de vedere arhitectural, biserica de mici dimensiuni are o singură navă și corul cu absidă pentagonală, iar spre apus, un turn cu clopotniță din lemn, învelit în tablă de cupru. Zidurile au fost întărite cu câte trei contraforturi pe laturile de nord si sud, iar pe latura de apus a navei se află un amvon de piatră.
Interiorul, decorat în silul barocului rustic( motive florale – lalelele in culori vii, acoperite de patina timpului) este sărac în lumină, căci geamurile dinspre nord ca și cele ale corului, au fost zidite, iar interiorul este luminat doar prin trei ferestre dinspre sud, cu lățimea de doar 40 de cm.
În acelasi stil sunt decorate și tăbliile interioare ale ușii de la intrare: șase tablouri în ulei cu fructe și flori, unul prezentând turnuri de cetate și datând din 1754. Un alt tablou păstrat de biserică se afă în cor și prezintă legenda biblică „Isus cu copiii”, o pictură târzie din 1882, realizată de pictorul sighisorean L. Schuller.
În pridvorul de la intrare, se păstrează o cutie cu picior de lemn a ”milei” de formă octogonală, decorată în stilul mobilierului casnic săsesc, în culori tari, cutie ce reprezintă donația unui meșter local, datată 1856.
Clădirea spitalului leproșilor, devenită în timp inutilă, a fost demolată când s-a construit linia ferată Brașov – Cluj-Napoca.
Contact: Ştefan cel Mare, nr. 34, județul Mureș/ Tel. 0040-265-774-695, 0744-652-431.