De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cei mai importanţi piloni culturali şi religioşi din Timişoara şi impresionează prin istoria sa zbuciumată.
- Este în Timișoara, Județ Timiș
- Construit în 1764-1765
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06165
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 septembrie
Biserica greco-catolică „Naşterea Maicii Domnului” se află în cartierul Fabric din Timişoara. Construită în anii 1764-1765, edificiul a îndeplinit la început rolul de biserică romano-catolică, ridicat pentru a deservi comunitatea locală de rit catolic. Istoria clădirii bisericii este fascinantă. După ridicarea unei noi biserici romano-catolice în Piaţa Romanilor, în 1906 (actuala Biserica „Millenium” din Fabric), clădirea a fost donată parohiei greco-catolice din cartierul Fabric. Însă după 1949, după ce Biserica greco-catolică a fost desfiinţată ca urmare a decretului guvernului Petru Groza, clădirea a trecut în proprietatea comunităţii ortodoxe timp de aproape 50 de ani. În 1990, clădirea a fost retrocedată Bisericii greco-catolice.
Actuala biserică greco-catolică a fost construită în stil baroc austriac. La exterior, se pot observa pilaştrii suprapuşi ce compartimentează faţada în patru axe, ferestrele oarbe terminate în segment de arc, poarta deasupra căreia a fost ridicat în secolul al XX-lea un portic cu acoperiş arcuit; pe ancadramentul porţii se întrevede inscripţia „MARIA” (referire la hramul bisericii) şi anul finalizării construcţiei: „1765”.
Biserica are planul dreptunghiular şi absida în formă de potcoavă. Pe peretele nordic al navei dreptunghiulare încă se poate admira amvonul original, de culoare albă şi aurie, foarte bine conservat. Amvonul, situat în faţa arcului de triumf, este singura piesă de mobilier păstrată din mobilierul liturgic baroc al bisericii. Celelalte piese de mobilier au fost îndepărtate în perioada când clădirea a aparţinut comunităţii ortodoxe.
Iconostasul, îmbogăţit de pictorul Simionescu datează de la începutul secolului al XX-lea (1910-1920). Tot în secolul al XX-lea, dar la sfârşitul acestuia, fraţii Millthaler din Timişoara au realizat frumoasele picturi interioare.
Date de contact: Piaţa Suluţiu Sterca Al., Timișoara, Jud. Timiș, nr telefon: 0040.726.365.688. |