De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că, deşi este un obiectiv de mici dimensiuni, biserica este dovada seculară a convieţuirii diverselor comunităţi etnice în Dobrogea.
- Este în Constanţa, Județ Constanţa
- Construit în 1865-1867
- Poartă Hramul „Schimbarea la Faţă”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02826
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 6 August (Schimbarea la Faţă); 27 August (Sfântul Fanurie)
Biserica Greacă Metamorphosis cu hramul „Schimbarea la Faţă” este situată în municipiul Constanţa , fiind un frumos obiectiv arhitectonic al Dobrogei, regiune caracterizată de multiculturalitate. Biserica marchează înfiinţarea primului lăcaş de cult creştin din Constanţa. Lăcaşul a fost ridicat datorită contribuţiei coloniei greceşti din oraş, între anii 1865-1867, chiar dacă pe faţadă este indicat anul 1868. Planul construcţiei a fost proiectat de arhitectul grec Iani Teoharidi, după ce sultanul Abdul Aziz a aprobat lăcaşul.
Structura bisericii a fost proiectată astfel încât să îndeplinească normele dimensionale impuse de Constantinopol. Astfel, biserica a fost construită fără turle, una din condiţiile obligatorii fiind înălţimea; aceasta nu trebuia să depăşească în plan vertical minaretul geamiei din Constanţa. Construit din cărămidă şi marmură albă adusă din Grecia, obiectivului i-a fost adăugat, în 1947, în partea dreaptă un turn-clopotniţă cu o semicupolă care se sprijină pe coloane scurte. Acest element însă tulbura simetria faţadei, împărţită în trei registre verticale prin doi pilaştrii cu capitel.
Spaţiul interior al bisericii este de tip sală, divizată atât longitudinal, cât şi transversal, prin stâlpi poligonali cu capitel fitomorf. Stâlpii sprijină o arcadă şi, pe trei laturi, există balcoane. Pictura iniţială a fost realizată de un meşter adus de la Muntele Athos, Aghiograf. Picturile deteriorate au fost înlocuite după 1984. O icoană importantă este cea a Sfântului Fanurie, un sfânt iubit de ortodocşii greci. De-a lungul timpului, enoriaşii au donat bisericii obiecte valoroase aduse din Constantinopol şi Veneţia.
Biserica Greacă a fost martoră unui eveniment istoric important astfel încât pe 23 noiembrie 1878 aici s-a organizat primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile armatei române în luptele pentru independenţa naţională (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, dar şi pentru revenirea Dobrogei ca parte a României. În prezent, Biserica Greacă are statut de parohie mixtă româno-elenă, după ce, în 1974, din cauza lipsei de fonduri şi a stării avansate de deteriorare, Comunitatea Elenă a cerut aprobarea Parohiei Române ca lăcaşul să aparţină Bisericii Ortodoxe Române. Slujbele se ţin atât în limba română, cât şi în limba greacă. Există două sărbători anuale importante: una, cea pentru sărbătorirea hramului ortodox al bisericii „Schimbarea la Faţă”, iar cea de-a doua, a Sfântului Fanurie, pentru comunitatea grecească.
Date de contact: Str. Mircea cel Bătrân Nr. 36, Constanţa, Jud. Constanţa. |