- Este în Şeica Mică, Județ Sibiu
- Construita in 1411
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Satul Şeica Mică se află în judetul Sibiu, la 48 km nord de Sibiu, într-o zonă unde tradiţiile spirituale şi obiceiurile etno-folclorice încă se păstrează…
- Poarta Hramul „Sfanta Ecaterina”
- Cod monument Istoric: LMI SB-II-a-A-12559
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Biserica a fost construită în sec. al XIV-lea şi poartă hramului „Sf. Ecaterina”. Unul dintre lucrurile care fac c această biserică să fie unică este cristelniţa din bronz sub formă de potir, care a fost realizată în 1477 de maestrul Leonard din Sibiu. Biserica fortificată din Şeica Mică este o construcţie masivă, care de-a lungul vremii a suportat mai multe modificări de arhitectură. În prezent se păstrează în condiţii bune, putându-se observa cele două rânduri de ziduri care o înconjoară şi care au fost prevăzute cu drumuri de strajă.
La sfârşitul sec. al XIV-lea tribunalele au fost adăugate peste colaterale. O caracteristică a bisericilor fortificate este realizarea deschiderilor orizontale de la nivelul corului cu scopul de a se proteja împotriva invadatorilor prin aruncarea de smoală, pietre sau apă clototită, iar pentru armamentul de foc au fost create deasupra acestor deschideri orificii de formă circulară.
În prezent, se mai pot observa curtina din prima incintă, denumită „Curtea Fântânii”, care reprezintă zidul defensiv dintre două turnuri ale unei fortăreţe, şi un mic fragment din parte de sud-vest a bisericii fortificate, ceea ce face ca turnul din nord să fie izolat. În ceea ce priveşte curtina celei de-a doua incinte, aceasta este întreruptă de clădirea şcolii la vest.
Biserica a început să fie fortificată la sfârşitul sec. al XV-lea. Pe partea clopotniţei au fost adăgate nave laterale deasupra cărora a fost ridicat un nivel de apărare la care se ajunge prin etajul al doilea al turnului de poartă. După anul 1500, corul a fost consolidat cu trei niveluri din piatră susţinute de contraforturi în retragere. Au mai fost adăugate încă două etaje de apărare deasupra sacristiei.
Curtina de formă ovală şi cu o înălţime de 8 metri a fost construită cu drum de strajă şi acoperită de un pupitru. În partea de nord a sa, era prevăzută cu un turn cu trei laturi, care a suportat modificări în sec. al XVII-lea. Avea trei caturi, acorerit de un pupitru.
În a doua jumătate a sec. al XVI-lea se construieşte şi a doua incintă cu drum de strajă, care era suţinut de console din lemn. În trecut, în locul şcolii se afla un turn care era prevăzut cu pod retractabil. Această incintă avea o deschidere cu aproximativ 12-15 metri mai mare decât prima. În sec. al XVI-lea a fost construită curtina Curtea Fântânii al cărui rol era de de a oferi refugiu în caz de asediu.
Zidurile aveau o înălţime de aproximativ 14 metri şi, la rândul, lor erau prevăzute cu drum de strajă, care comunica cu nivelul al treilea al turnului din vest. În anul 1788 a fost constuită tribuna orgii şi cu această ocazie a fost redeschis portalul de vest.
Tarif de vizitare | Program de vizitare | ||
Luni – Duminică: 10.00 – 19.00
|
|||
Date de contact: sat Şeica Mică, nr. 75, Sibiu, nr. telefon 0269.514.701. |