De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre bisericile evanghelice fortificate reprezentative din Transilvania.
- Este în satul Dealul Frumos, judeţ Sibiu
- Construit în sec. al XIII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Satul Dealu Frumos era cunoscut sub numele de Şulumberg şi a fost menţionată pentru prima dată în anul 1280 într-un act de vânzare-cumpărare…
- Cod monument Istoric: SB-II-a-A-12378
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor
Aparţine de comuna Merghindeal, din judeţul Sibiu şi adăposteşte Biserica evanghelică fortificată, declarată monument istoric în anul 2010.
Această biserică figurează pe lista monumentelor istorice cu următoarele două obiective:
– biserica evanghelică fortificată, din sec. al XIII- lea- sec. al XVIII-lea, cu codul LMI SB-II-a-A-12378.01
– incinta fortificată, cu turnuri, încăperi pentru provizii, acces fortitificat, 1522, 1647 cu codul LMI SB-II-a-A-12378.02
Biserica din Dealul Frumos a fost construită în stilul în care au fost ridicate majoritatea bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei. A fost înconjurată de o incintă de formă rectangulară care datează de la începutul sec. al XVI-lea, cu două turnuri principale, care la bază erau de formă pătratăşi ridicate pe trei niveluri, cu maşiculiuri şi metereze.
În anul 1522, au fost aduse noi modificări bisericii fortificate, fiind construit un turn nou, de data aceasta cu cinci laturi, incinta fiind mărită datorită creşterii numărului de locuitori, an care este inascripţionat sub o streaşină.
În anul 1647, se construieşte în interiorul edificiului o casă fortificată, pe două niveluri, iar în anul 1914 se ridică într-o sală comunală nouă un turn pătrat, unde a fost descoperit şi cimitirul vechii bazilici, pe care a fost ridicată biserica fortificată actuală.
Bazilica pe care a fost ridicată biserica actuală data din prima jumătate a sec. al XIII-lea, avea un cor de formă pătrată, o absidă de formă semicirculară şi trei nave fără clopotniţă.
Cele două turnuri principale ale bisericii fortificate au fost contruite ulterior, ceea ce a presupus realizarea unor modificări de structură, una dintre acestea fiind la nava centrală, al cărei tavan a fost transformat în boltă. În secolul al XV-lea se ridică şi clopotniţa, iar turnul clopotniţei, cu o înălţime de 23 de m avea şi rol defensiv. Clopotele erau postate la penultimul nivel, iar la ultima se afla orologiul. Al doilea turn este ridicat deasupra corului şi comunică cu turnul clopotniţei prin podul bisericii. În sec. al XVI-lea s-a alipit de peretele nordic al corului o sacristie, a cărei boltă a fost realizată în stil baroc în sec. al XVIII-lea.
Date de contact: sat Dealu Frumos nr.13, judeţ Sibiu.