De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca este un monument cultural UNESCO!
- Este în Dârjiu, Județ Harghita
- Construit între sec. XIII-XIV
- Deschis turiștilor
Satul Dârjiu din judeţul Harghita adăposteşte una din cele şase biserici fortificate din Transilvania, incluse în anul 1999 în patrimoniul mondial UNESCO…
- Cod monument Istoric: HR-II-a-A-12813
Biserica fortificată este un monument istoric şi de arhitectură din sec. XIII, ridicat în centrul localităţii, locaţie specfică, de altfel acestui gen de ansamblu ecleziastic şi de apărare din Transilvania.
Este una dintre cele mai importante biserici fortificate secuieşti care adăposteşte picturi murale interioare valoroase, care, din nefericire, se află într-un stadiu grav de deteriorare, ca urmare a reformei protestante din veacul al XVI-lea, când au fost acoperite, precum şi a neglijenţei unor constructori în timpul restaurării ulterioare. Au fost redescoperite în sec. al XIX-lea.
Lucrarea artistică impresionantă cuprinde „Martiriul celor 10.000”, „Convertirea Apostolului Pavel” sau secvenţe din ciclul „Legenda Sfântului Ladislau”, care datează din eoca anterioară reformei protestante, cum ar fi „Urmărirea cumanului”, „Lupta corp la corp”, „Înfrângerea şi uciderea cumanului” etc..
Edificiul a fost ridicat în sec. al XIV-lea, şi are la bază o veche bazilică romană ale căror elemente datează din sec. al XIII-lea. Lucrările de ridicare a bisericii au fost finalizate în sec. al XV-lea, când fortificaţiile au fost înălţate, precum cele cinci bastioane, turnurile de clopote şi zidurile de apărare din piatră. Zidul de apărare are aproximativ 5 m înălţime.
Suprafaţa interioară a fortificaţiei este de 1852 de m pătraţi, biserica fiind amplasată în mijloc. Are un plan dreptunghiular de 7,25 m pe 28 de m, o înălţime medie de 15 m, punctul cel mai înalt având 20 de m.
O inscripţie exterioară pe o ţiglă a acoperişului fortificaţiei spune că cea mai veche renovare a sa a fost realizată în anul 1760.
În anul 2010, ansamblul bisericii unitariene a intrat pe lista monumentelor istorice.
Turnul bisericii se află la sud de biserica propriu-zisă şi reprezintă cea mai veche parte componentă a ansambului bisericii fortificate.
Zidul avea rol de apărare împotriva atacurilor otomane, dar nu este la fel de înalt ca cel al bisericilor fortificate săseşti, pe baza motivului că satul în satul în sine este amplasat la o înălţime destul de ridicată,
Zidul a fost proiectat cu două porţi, astfel ca turcii care reuşeau să treacă de prima poartă să rămână blocaţi în incinta cetăţii, pentru a fi arşi cu smoală fierbinte.
Fortificaţia are şi spaţii de depozitare, cum ar fi camere de provizii, de cereale şi de slănină, pentru care există un turn întreg, care încă sunt folosite de săteni, pentru a-şi depozita cerealele şi slănina. Cerealele se pot lua acasă în fiecare dimineaţă, iar slănina, o singură zi pe săptămână.
Celelalte şase biserici fortificate incluse pe lista UNESCO sunt: Biertan, Calnic, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor şi Viscri.
Date de contact: în Dârjiu, Județ Harghita. |