De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă construcţie, cu o vechime de câteva sute de ani, situată într-o zonă pitorească!
- Este în Caţa, Județ Braşov
- Construit în sec. al XIII-lea
- Deschis turiștilor.
Biserica fortificată se află în centrul satului Caţa, judeţul Braşov, şi îşi are începuturile în sec. al XIII-lea, ca bazilică, în stil romanic, cu hramul „Sfântului Nicolae”…
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11628
- Trasee amenajate: nu
Bazilica a fost construită pe locul unei bazilici romane mai vechi, ce data din sec. al XII-lea, şi are trei nave şi cor, care s-au păstrat până în ziua de azi în stare foarte bună. Corul de factură romanică şi absida au fost reconstruite în sec. al XV-lea în stil gotic.
În sec. al XV-lea, biserica trece printr-o serie de modificări, fiindu-i adăugată o structură fortificată de apărare, pentru ca după două secole, să-i mai fie anexată încă una. În anul 1894, turnul vestic al ansamblului fortificat se prăbuşeşte, şi nu va mai fi reconstruit. Tot atunci se prăbuşeşte şi bolta în cruce, care va fi înlocuită cu un planşeu drept. Altarul datează din anul 1813 şi este folosit şi în prezent. De asemenea, orga datează din anul 1803, iar amvonul din 1864.
Biserica fortificată din Caţa a avut două ziduri de apărare întărite cu turnuri, însă în prezent, a mai rămas doar zidul de incintă datat din sec. al XV-lea din care s-au păstrat în stare foarte bună patru din cele şase turnuri, din care unul este de formă penatagonală cu patru etaje, numit Turnul Preotului şi care se află în exteriorul incintei. Pe acest turn se află inscripţionat un text ce datează din sec. al XVII-lea “O felices vos qui in pace de beilo ei in beilo de pace congitas” (Fericiţi voi care vă gândiţi în timp de pace la război şi în timp de război la pace). Din cele trei turnuri păstrate se numără Turnul Slăninei, unde locuitorii îşi păstrau slănina, pentru acele zile de asediu, când ar fi fost nevoiţi să se refugieze în interiorul cetăţii, şi Turnul Porţii.
Partea de nord a celui de-al doilea zid a fost distrus în două etape, în anul 1884 şi, respectiv anul 1937, iar materialul rezultat a fost folosit pentru construirea şcolii şi a căminului cultural din sat.
Ansamblul bisericii fortificate care datează din sec. XIII-XIX a fost inclus pe Lista monumentelor istorice cu codul LMI cod LMI BV-II-a-A-11628. De asemenea, au fost incluse separat şi:
– Biserica evanghelică, sec. XIII-XIX, cod LMI BV-II-m-A-11628.01
– Dublă incintă fortificată, cu patru turnuri, sec. XV – XVII, cod LMI BV-II-m-A-11628.02
În anul 1969, biserica trece printr-un proces restaurare, fiindu-i reparate acoperişul şi zidurile, ocazie cu care sunt descoperite în peretele de nord superior două ferestre duble romanice.
Date de contact: Str. Principală nr. 37, satul Caţa, judeţ Braşov. |