De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că adăposteşte între zidurile sale un altar poliptic, de mare valoare din Transilvania!
- Este în Băgaciu, Județ Mureş
- Construit în sec. al XV-lea
- Deschis turiștilor.
Biserica fortificată din Băgaciu se află în satul omonim, judeţul Mureş…
- Cod monument Istoric: MS-II-a-A-15601
- Condiţii de vizitare: pentru vizitarea bisericii sunaţi la nr. de telefon: 0265.425.693
A fost pentru pirma dată atestată documentar în anul 1359. Materialul folosit pentru ridicarea bisericii a fost piatra adusă din munţii Cibinului. Sala bisericii actuale a fost ridicată în stil gotic maur şi adăposteşte câteva stane sculptate, din sec al XVI-lea.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe perioade de fortificare, ceea ce a dus la alterarea formei iniţiale. Aceste modificări se pot vedea la pereţii navei şi ai corului, care au fost înălţaţi, iar deasupra lor au create etaje de apăreare cu maşiculi. În colţul sud-vestic şi în cel nord-estic au fost săpate două fântâni în cazul în care biserica fortificată ar fi fost supusă vreunui asediu.
Biserica adăposteşte un altar poliptic valoros cu trei sculpturi ale Fecioarei Maria care datează din anul 1518, cel mai mare din Transilvania aflându-se în Biserica fortificată din Biertan. Altarul are o pictură care poartă influenţe din Renania sau elemente flamande. De asemenea, s-au păstrat şi stranele care sunt frumos împodobite cu întarsii realizate în sec. al XVI-lea de către Johannnes Reychmuth. În ceea ce priveşte pictura interioară, tot ce a mai rămas din ea sunt două fragmente de frescă murală ce înfăţişează un grup de închinători îmbrăcaţi în costume specifice sec. al XV-lea, precum şi un chip de sfântă. Aceste fresce datează din sec. al XV-XVI-lea, iar în partea de sus a acestora există inscripţionat numele Johonnes Plebanus, despre care se presupune că ar fi autorul lor.
În ceea ce priveşte sala bisericii, aceasta este lungă şi îngustă, cu un tavan plat. Corul cu boltă cu nervuri datează din prima perioadă de construcţie a bisericii.
Biserica are două portaluri în stil gotic, în partea de vest şi de sud, realizate din calcar şi gresie, bogat împodobite cu elemente decorative, precum struguri şi viţă de vie, care atestă faptul că regiunea Băgaciu s-a numărat cândva prin cele mai vestite podgorii de pe Valea Băgăciu.
Clopotniţa nu a fost ridicată odată cu biserica, şi are un turn de dimensiuni uriaşe, care se ridică pe înălţimea a şapte nivele. Turnul a avut un rol defensiv, al patrulea şi al cincilea nivel fiind prevăzute metereze. Al şaselea nivel adăposteşte clopotele, iar ultimul etaj orologiul. În anul 1973, turnul a fost renovat de Hermann Fabini (1938- ), arhitect, istoric de artă şi politician român de etnie germană.
Zidurile de apărare care înconjurau biserica aveau o înălţime de 8 m şi erau prevăzute cu drumuri de strajă din lemn, care în prezent nu mai există. În partea de sud-est a fortificaţiei din jurul bisericii se află turnul poartă, care se ridică pe patru niveluri şi care, odată era completat cu hersă.
Date de contact: localitatea Băgaciu, judeţ Mureş. |