De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că, pe lângă faptul că locaţia îţi oferă peisaje de vis, biserica fortificată de la Alma Vii, impresionează prin grandoare!
- Este în comuna Moșna, sat Alma Vii, județul Sibiu
- Construit între sec. XIV-XIX
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica fortificată de la Alma Vii îşi are începuturile în sec. al XIV-lea, mai exact în anul 1315, an inscripţionat pe arcul triumfal din interiorul bisericii…
- Ctitor/Autor:
- Cod monument Istoric: SB-II-a-A-12309
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
În sec. al XVI-lea, la două secole după ridicarea bisericii, aceasta a suferit câteva modificări, când comunitatea săsească a încercat să supraînalţe corul cu două etaje de apărare şi să doteze biserica cu guri de tragere, moment care a reprezentant un punct de cotitură în istoria bisericii. La cele două etaje se ajungea printr-o scară mobilă.
Aşadar, biserica începe să fie transformată în biserică fortificată. Se construiesc ziduri groase de 1,5 m, care pornesc de la vechea îngrăditură a cimitirului, iar în cele patru puncte cardinale au fost ridicate câte un turn, fiecare realizat într-un stil aparte. Turnul de poartă, construit în partea de est a bisericii, impresionează prin înălţimea sa, având patru nivele, celelalte trei turnuri fiind mult mai mici. Asigura accesul în fortificaţie şi este dotat cu guri de tragere orizontale, şi asigura accesul în fortificaţie.
Până în anul 1914, în turnul vestic a funcţionat o cisternă alimentată printr-o aducţiune de apă de pe dealul învecinat.
Materialele folosite în construcţia zidurilor au fost pietre nefasonate şi bolovani de râu, iar în partea superioară cărămidă. Zidul a fost proiectat cu breşe de tragere şi guri pentru aruncarea smoalei.
Biserica era bine poziţionată, pe un deal care-i oferea protecţie din părţile de sud şi de vest, unde pantele sunt abrupte. În sec. al XIX-lea, biserica trece printr-o serie de modificări majore, şi anume, bolta gotică este înclouită cu o boltă barocă, apar altarul, amvonul şi cristelniţa.
În anul 1840, a fost construită orga bisericii. Clopotul mijlociu datează din sec. al XV-lea şi este gravată cu următoarea inscripţie în limba germană”O Gott peroth Maria hilf uns aus Not, das ich heit peginn das ist ein guet”.
Sursa foto: tai-tai.net
Preț intrare |
Orar de vizită |
intrare gratuită
|
Zilnic: 10:00 – 15:00 Vara: Zilnic: 08:00-18:00
|
Date de contact: str. Bisericii, nr. 56, Comuna, Moşna, judeţ Sibiu, nr. telefon: 0269.862556. |