De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unică în ţară, prin existenţa deasupra navei şi corului a unui etaj fortificat cu ferestre şi guri de tragere!
- Este localitatea în Cloaşterf, comuna Saschiz, Județ Mureş
- Construit între anii 1521-1524
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor.
Biserica fortificată Cloaşterf se află în localitatea omonimă, a cărui nume provine de la cuvântul în germană Klosdorf, constituit din cuvintele Nikolau (Sfântul Nicole) şi Dorf (sat)…
- Cod monument Istoric: MS-II-a-A-15631
- Trasee amenajate: nu
Prima atestare documentară a localităţii, care s-a păstrat,datează din anul 1332, când se menţionează faptul că satele Klosdorf, Crit şi Mesendorf se aflau în proprietatea Abaţiei de Carta. În schimb, biserica apare menţionată documentar în anul 1353. Între anii 1521-1524, se va construi un nou ansamblu în locul bisericii existente, de la aceasta păstrându-se doar cristelniţa. Noul ansamblu a fost o lucrare a meşterului Ştefan Ungar, care s-a ocupat şi de construirea altor biserici fortificate din zonă.
În spatele altarului se găseşte o inscripţie care spune că „1524 S-a savarsit aceasta constructie cu ajutorul meu, Magistrul Stefan Ungar: Sighisoara” şi care se numără printre cele mai vechi inscripţii transilvănene. Orga, de deasupra altarului a fost montată în anul 1832, pe structura altarului baroc din 1716, realizat de pictorul Andreas Hermann din Sibiu.
Biserica fortificată Cloaşterf a fost şi ultima de acest gen pe care a construit-o meşterul Ştefan Ungar, fiind concepută ca o biserică sală. Nava este acoperită cu o boltă stelată cu nervuri. De asemenea, şi corul poligonal, situat la aceeaşi înălţime cu nava, este acoperit cu o semicalotă stelată cu nervuri. Încă de la ridicarea bisericii, corul a fost prevăzut şi cu etaj fortificat dotat cu guri de aruncare între contraforţi, deasupra cărora se aflau ambrazuri. Pe latura nordică a corului se află o sacristie boltită cu ar semicilindric. Tot în aceeaşi perioadă a fost ridicată şi incinta patrulateră proiectată la colţuri cu turnuri ascunse în pupitru, care înconjoară biserica. Biserica fortificată de la Cloaşterf a fost proiectată în aşa fel încât să reziste unui asediu pe o perioadă de câteva zile.
Intrarea în biserică se face prin portalul de vest. In interiorul bisericii se păstrează balcoane de lemn pictate ce datează din sec. XVI-XVII. Între anii 1816-1819, se construieşte turnul clopotniţă şi locuinţa paracliserului, care în anul 1996 se prăbuşteşte şi va fi reconstruită şi transformată în muzeu.
Biserica fortificată Cloaşterf se numără printre puţinele biserici fortificate cu etaj de apărare din Transilvania, în prezent, aflându-se într-o stare foarte bună. În jurul bisericii sunt ţesute şi câteva legende care spun că ar exista un tunel ce ar face legătura cu o zonă din afara ansamblului fortificat şi care ar fi fost folosit ca mijloc de evacuare în caz de asediu.
Date de contact: DC53, Cloașterf, judeţ Mureş. |