- Este în Biertan, Județ Sibiu
- Construit în anul 1493
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Biserica fortificata din Biertan este una dintre cele mai mari si mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993…
- Cod monument Istoric: LMI SB-II-a-A-12328
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: doar în perioada 1 aprilie – 31 octombrie
Biserica a fost construita intre anii 1493 si 1522, pe locul unei alte biserici. Este o biserica hala, in stil gotic tarziu, care are 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si niver de aparare. Fortificatia cu doua incinte concentrice si o a treia partiala, cu 7 turnuri si 2 bastioane exista in nucleu in anul 1468, iar apoi extinsa in secolul XVI.
In incinta interioara, care acum este partial demolata, se poate remarca turnul sudic, care are la parter fosta capela catolica, cu picturi murale din secolul XVI, turnul vestic care a fost primaria veche si turnul nord-estic, care azi este folosit ca lapidariu si care adaposteste remarcabile lespezi funerare din secolele XVI-XVII.
Localitatea este atestata documentare inca din anul 1283 si este dezvoltata de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI si XIX, cu decoratiuni baroce simplificate. Biertanul are valoare simbolica si memoriala, caci intre anii 1572 si 1867 a fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor transilvanenei.
Altarul poliptic este cel mai mare din cele patru altare importante de acest gen din Transilvania si a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena, stranele fiind executate din lemn de tei de catre Johannes Reichmut din Sighisoara, iar amvonul de Ulrich din Brasov. Orga este impunatoare ca dimensiuni si a fost construita de catre Karl Hesse din Viena. Usa sacristiei, unica in Europa, a fost realizata de catre acelasi Johannes Reichmut pentru a proteja camera tezaurului, pe partea sa interioara fiind construit un sistem de inchidere care o bloca de jur imprejur in 19 puncte, aceasta usa fiind premiata la Expozitia Mondiala de la Paris in anul 1910.
Pentru cei care opteaza pentru optiunea de a merge cu autobuzul, mai jos va prezentam orarul autobuzelor de pe ruta Biertan-Medias:
Mai multe informaţii aflaţi la Centrul de informare turistică, unde funcţionează şi Biblioteca „Lada de Breaslă”, de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 12, nr.telefon: 0269/868.321, adresă de mail: info_biertan@sibiu-turism.ro.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulti, copii, studenti: 5 RON |
Aprilie-mai: orele 10:00-17:00; pauza masă: 13:00-14:00 Sâmbătă: 10:00-17:00; pauză de masă: 13:00-14:00 |