- Este în satul Copşa Mare, comuna Biertan, judeţul Sibiu
- Construit în miji. sec. XIV
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Complexul fortificat al Bisericii Evanghelice este un monument de arhitectură gotică religioasă din secolele XIV – XVI…
- Cod monument Istoric: SB-II-a-A-12364
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Bazilica gotică fortificată cu elemente baroce a fost ridicată începând de la mijlocul secolului al XIV-lea din piatră şi cărămidă, pe o pantă în estul satului. A suferit transformări importante în cursul anilor 1510, 1519, 1797.
Copşa Mare era o comună liberă a vechiului Fundus Regius, care stăpânea cele mai întinse și renumite plantații viticole din Țara Vinului. Localitatea a fost atestată documentar în 1283, document care lansează ipoteza existenţei unei bazilici. La începutul secolului al XIV-lea slujbele erau oficiate într-o bazilică gotică cu trei nave turn, aceasta fiind prima construcţie a compelxului. Potrivit inscripţiei din sacristie, biserica a dot terminată în 1519. Clopotul bisericii a fost realizat în 1550.
Colateralele aveau înspre nava principală arcade cu arcuri frânte, însă când a fost fortificată, colateralele au fost demolate, iar arcadele zidite. Atunci, zidurile au fost supraînălţate deasupra navei proncipale şi prevăzute cu guri de tragere. Turnului de clopotniţă i s-a adăugat un drum de strajă şi acoperiș piramidal. Şi corul a fost modificat: a fost prevăzut cu o absidă 5/8, supraînălțat cu un nivel fortificat, înzestrat cu metereze şi guri de aruncare. Acoperișul corului îl depăşeşte pe cel al navei cu 11 m. Astfel, pe lângă funcţia defensivă avea şi rol de observaţie.
Apărarea dinspre dealul deasupra ansamblului este asigurată de nivelul ieşit din consolă. Avest nivel se sprijină pe arce așezate pe contraforturi.
Mai târziu, în perioada 1795-1797, o bolta pe arce a acoperit nava principală. Atunci, fragmentele din altarul gotic, cu statui de lemn în nișa altarului, ce-l reperentau pe Iisus cu doi îngeri, au fost duse la Sibiu. Au fost restaurate şi mutate în sacristia bisericii parohiale din Sibiu. Iar în biserica din Copşa Mare s-a amenajat un altar clasicist, datat 1854, cu 6 coloane corintice și un coronament baroc. Orga datează de la 1800 şi a fost realizată de Samuel Maetz din Biertan. Ferestrele au stâlpi mediani, mulaje gotice târzii, iar în cor și sacristie se observă bolți stelare.
La sfârșitul secolului al XVI-lea a fost ridicat zidul de apărare, în formă de patrulater neregulat, cu două etaje de apărare şi creneluri, sprijinit de contraforturi Zidul avea două turnuri: unul, în partea de nord – est, cu 2 niveluri, cu amprentă pătrată; celălalt era pe colțul sud – vestic, dar nu s-a păstrat până astăzi.
Biserica din Copşa Mare este înscrisă pe lista monumentelor istorice din anul 2004. În august 2011 s-au alocat 250.000 de lei pentru prima fază a restaurărilor pe care cetatea le necesita.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Intrarea pe bază de donaţie, în fiecare zi. |
Luni – Duminică 9.00-19.00 |
Date de contact: Sat Copșa Mare, nr.237 (la 2 km de centrul comunei, accesul se face pe drum nemodernizat) |
|
|