- Este în Râşnov, Județul Braşov
- Forma actuală datează din 1774-1775
- Poartă Hramul Sfântul Matias
Cu ceva timp în urmă îţi povesteam de castrul roman Cumidava de la Râşnov, dar aşezarea ascunde numeroase alte obiective turistice dintre care face parte şi Biserica Evanghelică Sfântul Matias…
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11763
- Condiții de vizitare: conform orarului
Biserica Evanghelică Sfântul Matias din Râşnov este o frumoasă construcţie fortificată în stil gotic, ce datează din epoca medievală (secolul al XIII-lea-al XIV-lea). Este situată pe strada Republicii nr. 1 (în centrul oraşului Râşnov) şi confecţionată, în principal, din piatră şi cărămidă. La începuturile sale, biserica a fost construită în stilul unei bazilici romanice, fiind fortificată, ulterior, în stil gotic. Izvoarele istorice menţionează existenţa unei Biserici catolice cu hramul Sfintei Fecioare Maria, aparţinînd comunităţii creştine a saşilor râşnoveni.
După Reforma religioasă, edificiul a devenit biserica saşilor evanghelici, care au refăcut frescele lăcaşului. Cu toate acestea, şi astăzi mai pot fi văzute, parţial, vechile picturi murale ce datează din anul 1500.
Biserica evanghelică a suportat, de-a lungul timpului, diverse modificări la nivel arhitectural şi în ceea ce priveşte decoraţiunile interioare. În anul 1682 este montat, înăuntru, un altar nou, iar în 1781 orga veche este înlocuită cu o alta, confecţionată de Johann Frill.
Diversele cataclisme năpustite asupra oraşului au schimbat radical înfăţişarea Bisericii Evanghelice, care a fost refăcută în repetate rânduri (şi în urma incendiilor din 1587, 1623, 1718). În timpul incendiului din 1718 cele trei clopote ale lăcaşului s-au topit, dar au fost returnate şi resfinţite doi ani mai târziu, aşa cum reiese şi din inscripţia de pe clopotul mic: „im feuer zerflossen 1718, wird neu gegossen 1720”.
Înfăţişarea actuală a lăcaşului de cult datează din perioada 1774-1775, când s-a construit şi un alt acoperiş. Cutremurul din anul 1802 a deteriorat puternic structura edificiului, turnul fiind reînlocuit până în 1804 cu un altul, înalt de 13 metri şi prevăzut, în vârf, cu un glob aurit şi cu o stea. Tot în urma seismului, bolta navei centrale a fost înlocuită de un alt tavan cazetat. După încheierea primului război mondial, Biserica s-a îmbogăţit cu două clopote mari achiziţionate de la firma Schilling şi Lattermann din Apolda şi sfinţite în 1927. Clopotele au fost realizate din oţel.
Interesant de văzut sunt frescele de pe partea de nord a corului (ce datează din perioada Renaşterii) şi piatra funerară a pastorului Lucas Colb, în stil baroc. O altă piatră funerară, dedicată pastorilor Georgius Deidricius, Martinus Albrich şi Johann Arbenius, se află în faţa altarului. Tot în această zonă este poziţionată şi o icoană veche, ce reproduce fidel „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.
Oraşul Râşnov este în sine un obiectiv turistic interesant de vizitat, aşezarea delectînd turiştii cu aspectul său cochet de burg medieval. În plus, plasarea Râşnovului la o distanţă mică de Munţii Bucegi, la poalele masivului Postăvaru, asigură existenţa în localitate a unui climat benefic pentru sănătate şi recreativ. Un alt avantaj al aşezării este că de aici poţi ajunge foarte uşor în Braşov (se află la 15 km de municipiu), în oraşul Predeal (se află la 12 km de această localitate) şi în staţiunea Poiana Braşov, de care îl despart doar 9 kilometri.
Orar de vizită |
|
Luni: închis Marţi – Sâmbătă : 10.00 – 17.00 Duminică : 13.00 – 16.00 |
|
Date de contact: strada Republicii nr. 1, Râşnov, judeţul Braşov. |
|
|