- Este în Braşov
- Construită în 1260
- Poarta Hramul Sfântului Bartolomeu
- Cult religios: evanghelic (luteran)
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Biserica Sfântul Bartolomeu este cea mai veche clădire a oraşului Braşov, fiind construită în secolul al XIII-lea…
- Cod monument Istoric:
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului Sfântului Bartolomeu, în fiecare duminică înaintea zilei de 24 august
Consrucţia Bisericii Sfântul Bartolomeu din Brașov a început pe la 1260 , după încheierea lucrărilor la bisericile de la Cârţa şi Prejmer, fiind tributară bisericii Mănăstirii Cisterciene de la Cârța. Biserica a fost cunoscută sub numele de Biserica celor trei orfane, care, conform legendei, şi-au lăsat tot ce aveau bisericii au şi fost înmormântate sub altar.
Biserica a fost concepută în stil romanic de tranziţie, având ferestre în arc frânt, cu bolţi pe ogive şi motive decorative ale artei gotice. Părţile vechi ce s-au păstrat sunt construite din tuf calcaros necioplit. Pentru decoraţii s-a folosit gresie fină. Altarul bisericii a fost construit în 1791, iar înaintea lui, o strană veche, în 1683.
Edificiul a trecut prin modificări substanțiale în secolul al XV-lea din cauza unor distrugeri provocate de invaziile turceşti. Din construcţia originală au rămas corul și încăperile adiacente acestuia, inclusiv cele două capele pătrate cu care se închid, spre răsărit, brațele transeptului. Planul bisericii este asemănător cu cel de la Cârța, numai că acesta dispune de trei travei pătrate. În fațada vestică avem două turnuri din care doar unul este în întregime executat. Turnul de astăzi este construit în 1842, în locul turnului vechi, prăbușit la cutremurul din 1822, fiind înălţat cu încă un etaj.
Clădirea dispune de ziduri masive cu contraforţi, dar şi de un zid de aparare gros şi de neclintit, care a rezistat invaziilor turceşti, marelui incendiu din 1689, trupelor lui Vlad Ţepeş din 1458 şi ale lui Gabriel Bathori din 1611. Partea nordică, vestică şi sud-vestică a zidului medieval de apărare sunt originale, iar partea estică şi unele părţi din partea nordică au fost demolate şi reconstruite. Pe faţada sudică se află un ceas solar, iar în interior sunt expuse vechi obiecte ale saşilor, precum şi panouri comemorative.
Cimitirul enoriaşilor saşi din Bartolomeu se află în interiorul zidului medieval de apărare, cu mormintele îmbrăcate în iederă din secolul trecut ale unor soldaţi saşi căzuţi în cele două războaie mondiale.
O tradiţie ce se păstrează de peste 500 de ani este pelerinajul la Hramul Sfântului Bartolomeu, o serbare a locului unde se întâlnesc comunităţile săseşti din Ţara Bârsei, în ultima duminică înaintea zilei de 24 august, ziua Sfântului Bartolomeu. Slujba festivă este urmată de dansuri şi cântece populare germane, acompaniate de fanfară.
În 2003, în incinta bisericii s-a deschis un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranţi, care prezintă o gospodărie tipic săsească cu ţesuturi, mobilier, port săsesc, unelte de tâmplarie, de brutărie, de câmp.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Nu există |
Luni-Vineri: 9.00 – 12.00; |
Date de contact: Str. Lungă nr. 251, Braşov |
|
|