De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv de o frumuseţe impresionantă dar care, din păcate, este trecut cu vederea în localitatea Buşteni!
- Este în Buşteni, Județ Prahova
- Construit în 1887-1889
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Septembrie
Biserica Domnească Buşteni este situată în localitatea cu acelaşi nume, Judeţul Prahova. Localitatea este uşor accesibilă atât pe cale rutieră, fiind deservită de Drumul Naţional 1 între Bucuresti-Braşov, dar şi pe cale feroviară, prin staţia CFR Buşteni. Lăcaşul de cult se află într-un cadru natural spectaculos, la poalele Munţilor Bucegi, dominată de versantul stâncos şi abrupt al acestuia şi de Crucea Caraiman.
Biserica Domnească Buşteni a fost construită între anii 1887-1889, fiind terminată chiar pe data de 8 septembrie 1889 la Praznicul Naşterii Maicii Domnului, care este şi hramul bisericii. Lăcaşul a fost ctitorit de primul rege al României, Regele Carol I şi soţia sa, Regina Elisabeta. Planul lăcaşului de cult a fost proiectat de arhitectul Ion Socolescu, construcţia fiind supravegheată şi de specialistul italian Pietro Dreossi.
Ca stil arhitectural, Biserica Domnească se aseamănă cu Mănăstirea Horezu (Jud. Vâlcea), cu o structură tipică pentru bisericile ortodoxe. Există însă elemente originale care îi atestă frumuseţea şi grandoarea în rândul bisericilor din România. Construit din piatră de carieră provenită din masivul Caraiman, lăcaşul fascinează şi surprinde prin aspectul exterior. Frumuseţea elementelor continuă şi în spaţiul interior.
Pictura iniţială a fost realizată de pictorul danez Agnes Exner, acelaşi meşter care a pictat Mănăstirea Sinaia. Din diverse cauze, aceasta a fost deteriorată şi ştearsă, urmând ca în 1934 să fie repictată în ulei de faimosul pictor bisericesc Gheorghe Belizarie. În pronaosul bisericii există o pictură reprezentându-i pe cei doi ctitori în mărime naturală. În plus, icoanele originale din biserica sunt operele lui Gh. Tăttărăscu şi ale ucenicilor săi. Mobilierul din lemn masiv impresionează la rândul lui, iar catapeteasma, lucrată la Viena, este considerată a fi cea mai frumoasă din România.
Odată ajunşi în Buşteni, turiştii au diverse oportunităţi de petrecere a timpului liber, putând vizita şi celelalte obiective din apropiere: Cascada Urlătoarea, Platoul Bucegi cu Babele şi Sfinxul, Castelul Cantacuzino etc.
Date de contact: Bulevardul Libertății nr. 95, Bușteni, Jud. Prahova; Telefon: +40722.613.543 |