De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o mică bijuterie de arhitectură a căror picturi interioare impresionează prin frumuseţe si fineţe.
- Este în satul Bungard, comuna Lechința, județul Bistrița-Năsăud
- Construit în 1711
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Din totalul de 1440 de biserici din lemn construite pe teritoriul ţării noastre până în anul 1918, 39 se găsesc în judeţul Bistriţa-Năsăud…
- Cod monument Istoric: LMI BN-II-m-A-01626
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
În componenţa comunei Lechinţa intră şapte sate: Lechinţa, care este şi satul de reşedinţă, Bungard, Chiraleş, Sângeorzu Nou, Sâniacob, Ţigău şi Vermeş.
Această comună se poate mândri cu biserici fortificate din sec. al XV-lea, precum Biserica evanghelică fortificată din satul Lechinţa din secolul al XV-lea, Biserica fortificată din secolul al XV-lea din satul Vermeş şi biserici din lemn, cum sunt Biserica din lemn din secolul al XVIII-lea din satul Sângeorzu Nou sau Biserica din lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Bungard, mici comori spirituale.
Biserica din lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” datează din anul 1711, an care poate fi văzut pe bârna exterioară a laturii de sud a bisericii. Biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.
Bisericile din lemn impresionează prin simplitatea şi frumuseţe, precum şi prin gustul bun al artistic meşterilor, prin predominanţa formelor geometrice, a motivelor florale, zoomorfe folosite cu bun gust artistic.
Biserica are o înălţime nu mai mare de zece metri, aceasta fiind înalţimea maximă pentru bisericile ortodoxe, ce a fost impusă prin lege de Imperiul Austro-Ungar. Pronaosul este de formă dreptunghiulară, cu tavan boltit şi tribună. Scene din minunile şi patimile lui Iisus împodobesc bolta naosului, arcadele şi uşile iconostasului, care excelează prin fineţea şi detaliul acordat picturilor. De asemenea, pe uşile de la intrare şi nu numai, pot fi admirate diverse motive sculptate în lemn, cum sunt cel al funiei, soarelui, romburi etc. Altarul are cinci laturi şi absida desprinsă.
Un lucru foarte interesant de ştiut despre obiceiurile şi tradiţiile satului Bungard este că timp de 230 de ani în biserica satului au slujit preoţi din tată în fiu ai familiei Cheresteşiu. În prezent nu se mai oficiază slujbe în biserică.
Din păcate, biserica din lemn a ajuns la un moment dat într-o stare gravă de degradare şi, în anul 2012, a fost supusă unui proces de reabilitare care s-a extins pe o perioadă de patru luni. În momentul de faţă se încearcă promovarea pe plan turistic a bisericii din lemn prin reintroducerea într-un circuit turistic.
Biserica din lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” reprezintă una din bijuteriile arhitecturale ale patrimoniului ţării noastre, care merită a fi trecută pe lista voastră de obiective turistice. Vă puteţi convinge singuri mergând la faţa locului.
Date de contact: satul Bungard, comuna Lechința, județul Bistrița-Năsăud. |