De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu încărcătură spirituală pentru cei care doresc să se retragă de zgomotul urban!
- Este în Dobricu Lăpuşului, comună Târgu-Lăpuş, judeţ Maramureş
- Construit în 1701
- Poartă Hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-B-04567
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 21 noiembrie
Biserica de lemn „Intrarea în biserică” este un lăcaş de cult de dimensiuni modeste, care se află în satul Dobricu Lăpuşului, judeţul Maramureş. Are o lăţime de 5 m şi o lungime de 11,4 m.
Are planul format din naos, pronaos şi altar poligonal. Nu are prispă, intrarea făcându-se direct pe latura de sud a bisericii. Acoperişul este din şindrilă şi prevăzut cu o turlă-clopotniţă, ridicată deasupra pronaosului şi prevăzută cu o galerie deschisă, acoperită de o fleşă, cu baza pătrată. La exterior, biserica prezintă câteva ornamente sub formă de crestături geometrice pe ancadramentul uşii şi o cruce sculptată în partea superioară a sa.
Se spune că această biserică ar fi fost adusă din satul Dumbrăviţa, de către ortodocşii care ar fi rămas fără biserică, pentru că nu au vrut să se convertească la catolicism.
La interior, pereţii sunt pictaţi, operă a zugravului Radu Munteanu din Ungureni, care a pictat şi biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Rogoz, declarată monument UNESCO, alături de alte şapte biserici de lemn din Maramureş. Nu există nicio inscripţie în biserică în acest sens, însă s-au descoperit multe similitudini cu pictura interioară a bisericii de lemn din Rogoz. Pereţii sunt pictaţi cu scene din Vechiul Testament şi din Vieţile Sfinţilor, precum Jertfa şi Filoxenia lui Avraam, David plânge moartea lui Absalom, Sf. Simion Stâlpnicul, moartea bogatului milostiv etc., dar şi din Noul Testament.
Pereţii naosului sunt pictaţi cu scene ale judecăţii de Apoi, preccum cea cu Isus înconjurat de cei 12 apostoli, ceata evreilor, a tătarilor, călugărilor şi cuvioşilor. Pictura din pronaos înfăţişează prooroci, muceniţe şi cuvioşi şi se pare că datează din altă perioadă.
Date de contact: satul Dobricu Lăpuşului, comuna Târgu-Lăpuş, judeţ Maramureş, nr telefon: 0262.384.483. |