De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o oază de linişte spirituală, cu o vechime de peste 300 de ani!
- Este în Zalnoc, comuna Bobota, judeţ Sălaj
- Construit în 1700
- Poartă Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-B-05143
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Zalnoc este un lăcaş de cult, înscris pe lista monumentelor istorice ale judeţului Sălaj. Lăcaşul de cult are ca dată de ctitorie, anul 1700, care odată era inscripţionată deasupra uşii de intrare în biserică.
Biserica poartă hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi are un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroşată. Este ridicată din bârne de stejar îmbinate în “coadă de rândunică”. Are o lungime de 12 m şi o lăţime de 5. Interiorul bisericii este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Nu are prispă, intrarea realizându-se direct în pronaos, pe latura de sud, unde se află şi intrarea.
Pronaosul este tăvănit şi are o dimensiune de 3 m lungime şi 5 m lăţime. Este separat de naos printr-un perete despărţitor, continuu în partea inferioară şi dicontinuu în partea superioară. Partea superioară a deschizăturii de trecere în naos este realizată în trepte, deasupra sa aflându-se motivul frânghiei răsucite, dispus sub forma unui arc, iar în mijloc o cruce sculptată din lemn. În partea de jos a ancadramentului se găseşte motivul rozetei.
Şi ancadramentul uşii de intrare în biserică prezintă în partea superioară motivul frânghiei răsucite, dispus în arc, la mijloc cu o cruce sculptată din lemn, iar în colţuri motivul rozetei. Naosul are o dimensiune de 5×5 m,prevăzut cu 2 ferestre şi acoperit cu o boltă de formă semicilindrică. Altarul are o lungime de 2,1/2 m şi o lăţime de 3 m.
Interiorul bisericii a fost acoperit cu pânză, peste care s-a executat pictura, care, în prezent, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Însă, se mai pot distinge în pronaos scene din Judecata de Apoi, iar în naos, chipuri de sfinţi. Catapeteasma are două deschideri, una pentru uşile diaconiceşti şi cealaltă pentru uşile împărăteşti. Are trei registre, însă abia se mai disting scenele. Podeaua este din scândură de brad, ca şi masa altarului, de altfel.
În anul 1908, biserica trece printr-un proces de restaurare, după ce în anul 1907, turnul bisericii este lovit de un fulger.
Acoperişul este din şindrilă şi este prevăzut cu un turn-clopotniţă, care se ridică deasupra pronaosului, puţin cam scund în raport cu dimensiunea bisericii. Este prevăzut cu un foişor deschis, cu arcade, acoperit de o fleşă cu bază octogonală.
Date de contact: satul Zalnoc, comuna Zalnoc, judeţ Sălaj. |