De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos exemplu de arhitectură tradiţională în lemn, cu motive sculpturale diverse.
- Este în Valea Sării, Județ Vrancea
- Construit în 1772-1773
- Poartă Hramul „Sfânta Cuvioasa Paraschiva”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: VN-II-m-A-06563
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 Octombrie
Biserica de lemn din Mătăcina-Valea Sării este situată în comuna Valea Sării din Judeţul Vrancea. Localitatea se află într-o zonă pitorească, deluroasă, pe valea râului Putna. Accesul în zonă se face pe cale rutieră, pe DN2D Focşani-Târgu Secuiesc. Biserica de lemn a fost construită între anii 1772-1773 şi reprezintă un obiectiv de interes naţional, clasificat ca monument de arhitectură, inclus pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Structural, biserica are un plan de tip navă, cu abside poligonale nedecrosate. Edificiul a fost construit de către meşteri locali pe o temelie din pietre de rău, pe care s-au ridicat pereţii susţinuţi de bârne de lemn de stejar încheiate în „coadă de rândunică”. Pridvorul este deschis şi susţinut de stâlpi sculptaţi, fiecare cu alte motive decorative. Acoperişul este construit din şindrilă şi este de tip şarpantă, iar turnul-clopotniţă înalt are o formă prismatică.
Spaţiul interior este definit prin simplitate. Se remarcă uşile împărăteşti din lemn, pictate în culori pastelate reprezentând scena Bunei Vestiri. Catapeteasma a fost pictată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi păstrează fragmente de icoane pe pânză ce redau scenele Judecata de Apoi şi Împărtăşirea Mariei Elisabeta. Apropierea de divinitate este sugerată în special prin bolta înstelată pictată în nuanţe de albastru cu stele aurii.
Date de contact: Sat Mătăcina-Valea Sării, comuna Valea Sării, Jud. Vrancea |