De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este monument UNESCO, a cărui unicitate este dată de acoperişul cu poală dublă, singura de acest gen din Ţara Chioarului, pridvorul cu două rânduri de arcade suprapuse precum şi prin măreţia turnului bisericii, care o face să se numere printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi lume!
- Este în Şurdeşti, Județ Maramureş
- Construit în 1766
- Poartă Hramul „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor
Biserica de lemn din Şurdeşti, situată pe Valea Cavnicului, poartă hramul „Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril” şi a fost considerată cea mai înaltă construcţie din lemn de stejar din ţară, 54 de m, până la finalizarea bisericii de la Mănăstirea Săpânţa-Peri (78 m)…
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04769.01
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Dimensiunea impresionantă a turnului o clasează şi printre cele mai înalte construcţii de religioase de lemn din Europa şi din lume.
Biserica a fost construită în anul 1721 sub supravegherea meşterului Ion Macarie şi este de rit Greco-catolic. A fost ridicată pe locul unei biserici ortodoxe mai vechi care a fost distrusă în urma invaziei tătarilor din anul 1711.
Turnul bisericii, unul din elementele pentru care biserica de lemn din Surdeşti iese în evidenţă, este înconjurat de patru turnuri de dimensiuni mai mici, care îl imită ca formă, care a fost adăugat în sec. al XIX. Tot în acest secol, a fost adăugat şi porticul. Înălţimea totală a bisericii, de la sol şi până în vârful turlei, este de 72 de m. O credinţă a oamenilor din trecut era că, dacă biserica este mai înaltă, rugăciunile lor vor ajunge mai repede la Dumnezeu.
Un alt aspect aparte al bisericii îl reprezintă acoperişul cu poală dublă, fiind şi singura de acest gen din Ţara Chioarului. De asemenea, pridvorul cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, dar de aceeaşi formă şi cu aceleaşi decoraţii, o face unică. Frumuseţea arhitecturii exterioare este dată şi de prezenţa brâului în funie răsucită.
Pictura interioară datează din anul 1783 şi este opera zugravului Ştefan din Şişeşti. Aceasta este compusă din scene biblice din Vechiul şi Noul Testament. Se presupune că pronoasul ar fi fost pictat un mucenic de-al acestuia.
În anul 1999, Biserica de lemn din Surdeşti a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial Unesco, alături de care se mai află încă şapte biserici de lemn din Maramureş:
– biserica de lemn din Ieud Deal (sec. XIV-lea)
– biserica de lemn din Poienile Izei (1604)
– biserica de lemn din Budeşti Josani (1643)
– biserica de lemn din Bârsana (1720)
– biserica de lemn din Rogoz (1663)
– biserica de lemn din Deseşti (1770)
– biserica de lemn din Plopiş (1792).
În anul 1948, biserica a fost dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române, de către autorităţile comuniste, iar din anul 1990 a intrat din nou în posesia Bisericii Greco-Catolice.
Date de contact: satul Şurdeşti, judeţ Maramureş. |