De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc ce te apropie de Dumnezeu, impresionând prin aspectul său modest, dar grăitor!
- Este în satul Todireşti, comuna Todireşti, judeţ Suceava
- Construit în 1782
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi „Sfânta Cruce”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SV-II-m-B-05653
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie (Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril) şi 14 septembrie (Sfânta Cruce)
Biserica de lemn din Todireşti este un lăcaş de cult, a cărui valoare arhitecturală a fost recunoscută oficial, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării bisericii, însă potrivit specialiştilor ar fi fost ridicată de aceeaşi echipă şi în aceeaşi perioadă cu o altă biserică, şi anume biserica de lemn din Soloneţ, argument bazat pe asemănarea arhitecturală izbitoare dintre cele două. Biserica de lemn din Soloneţ are ca an de ctitorie anul 1781, însă anuarul Arhidiecezei ortodoxe a Bucovinei consideră ca an de ctitorie a bisericii din Todireşti anul 1782.
Biserica, de dimensiuni modeste, este ridicată din bârne de brad, încheiate în „cheotori de rândunică”, lucrare a meşterului Simion Ciocârlan. Are un plan dreptunghiular, cu absida altarului pentagonală decroşată.
De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări majore, care au dus la schimbarea aspectului original. O astfel de schimbare, a avut loc în sec. al XIX-lea, când atât pereţii exteriori, cât şi cei interiori au fost tencuiţi.
În prezent, biserica are un pridvor deschis din zidărie, pe latura de sud a bisericii, care a fost adăugat ulterior, tot în sec. al XIX-lea. Este susţinut pe patru stâlpi care creează trei goluri ce se încheie în arcuri în plin centru, deasupra cărora aflându-se un turn clopotniţă, închis şi de dimensiuni mici, cu acoperiş de formă octogonală. În anul 1934, a mai fost ridicat un turn cloponiţă din lemn şi cu etaj, însă în curtea bisericii.
Acoperişul este din învelitoare din tablă zincată şi în pante repezi, cu streaşină foarte largă, susţinută de console create prin prelungirea căpriorilor. Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Pronaosul este tăvănit şi are formă dreptunghiulară, fiind despărţit de naos printr-o deschizătură de formă dreptunghiulară. Şi naosul este de formă dreptunghiulară, acoperit însă cu o boltă semicilindrică şi prevăzut cu două ferestre pe laturile de nord şi sud. Altarul este acoperit şi el cu boltă semicilindrică şi are absidă decroşată de formă pentagonală.
În anul 1963, acoperişul a trecut printr-un proces de restaurare, fiind acoperit din nou cu tablă zincată. Exteriorul bisericii nu este pictat, însă prezintă pe o latură a ancadramentului portalului de intrare decoraţii care constau într-o înlănţuire de opturi.
Date de contact: satul Todireşti, comuna Todireşti, judeţ Suceava. |